EPSAS framework misschien al in september?

Een eerste aanzet tot een wettelijk kader voor de lang verwachte European Public Sector Accounting Standards wordt misschien al dit najaar gepubliceerd, verwachten experts.
Public Finance deskundige Dennis Hilgers, hoogleraar publiek en non-profit management aan de Johannes Kepler Universität te Linz, in Oostenrijk, is een van de oprichters van www.epsas.eu/, geheel gewijd aan de harmonisatie van ‘European Public Sector Accounting Standards’.  
De EPSAS-community wacht met spanning af, zegt Hilgers, of en wanneer de Europese Commissie gaat komen met een officiële mededeling, misschien wel een eerste wettelijk kader, voor de EPSAS-standaarden. Waarschijnlijk zal die mededeling in elk geval duidelijk maken "hoe EPSAS er uiteindelijk uit zullen zien, en wanneer we de verdere vormgeving en implementatie mogen verwachten”. 
 
Volgens Hilgers wordt in Brussel gefluisterd dat de Commissie al in september aanstaande zal komen met zo een ‘wettelijk kader’. Lukt dat inderdaad, dan zullen vanaf die datum alle lidstaten hard aan de slag moeten gaan, om hun administratie in te richten volgens de periodetoerekeningsmethode ofwel accrual accounting. 
 
Afgelopen maand werd een werkgroep opgericht met leden uit 25 van de 28 lidstaten, die Eurostat moet gaan assisteren bij de verdere ontwikkeling van EPSAS. “Helaas gebeurt dat in een periode waarin de zorgen over publieke schulden weer naar de achtergrond dreigen te verdwijnen en de ECB de rente praktisch op nul gezet heeft, zodat geen politicus zich nog zorgen maakt,” aldus Hilgers.  “En daarmee vermindert ook de politieke druk om te komen tot harmonisatie op dit terrein.”
 
Gerelateerde artikelen