Engelse bank: crypto’s veroorzaken financiële crisis 

Cryptovaluta vormen een gevaar voor de financiële stabiliteit in de wereld. Als de waarde van bitcoins en andere cryptovaluta ineen zakken, kan dat een financiële crisis veroorzaken.

Daarvoor waarschuwt Jon Cunliffe, plaatsvervangend gouverneur van de Britse centrale bank. Volgens Cunliffe is een scenario denkbaar waarin de prijzen van cryptomunten volledig verdampen. In dat geval kan de financiële sector wereldwijd meegesleurd worden, aldus bankier.

Het probleem zit vooral grootbanken zoals JP Morgan en Goldman Sachs, die veel aandelen van cryptomunten hebben opgekocht. Hetzelfde geld voor een aantal grote beleggers.

Volgens Cunliffe is de marktwaarde van de cryptosector meer dan 2 biljoen dollar, veel meer dan de waarde van rommelhypotheken die in Amerika de kredietcrisis veroorzaakten.

De bankier dringt aan op regulering van cryptomunten die volgens hem met “poed moet worden nagestreefd. “Wanneer iets in het financieel systeem te snel groeit, in een ongereguleerde ruimte, moeten de autoriteiten dit opmerken.”

Gerelateerde artikelen