‘Eén belastingstelsel voor bedrijven in hele EU’

Als het aan de Europese Commissie ligt, komt er voor grote bedrijven in de hele EU een uniform belastingstelsel om belastingontwijking tegen te gaan. Dit schrijven Eurocommissarissen Vestager en Moscovici in Trouw.

Volgens het ingezonden artikel in Trouw wil de Commissie nog dit jaar bereiken dat alle bedrijven in de EU op een eerlijke manier belasting gaan betalen.

‘Een aantal ondernemingen maakt tegenwoordig gebruik van agressieve fiscale planning. Dit is mogelijk door een gebrek aan harmonisatie binnen de EU en mazen in belastingstelsels van de lidstaten’, staat in het artikel van de eurocommissarissen. Dit voorjaar zullen zij een voorstel indienen over de automatische uitwisseling van gegevens over grensoverschrijdende ’tax rulings’. ‘De nationale belastingdiensten moeten weten welke bedrijven in een ander land een gunstige behandeling krijgen’, stellen zij.

Later wil de Europese Commissie een nieuw voorstel doen voor ‘een gemeenschappelijke geconsolideerde heffingsgrondslag voor de vennootschapsbelasting’. Dat houdt in dat een bedrijf dat in meer dan één lidstaat actief is, nog maar met één gemeenschappelijk pakket regels voor zijn belastingaangifte te maken krijgt. De belasting wordt dan verdeeld onder de landen waar de dochterondernemingen zijn gevestigd.

De plannen volgen op de onthullingen van ‘LuxLeaks’ van afgelopen november. Daaruit bleek dat Luxemburg bedrijven faciliteert in het ontwijken van belastingen in andere landen.

Gerelateerde artikelen