Elektriciteit voor Nederlandse industrie ‘schrikbarend’ duur

De buurlanden zijn goedkoper door overheidssteun en lagere netkosten.

Uit nieuw onderzoek in opdracht van de rijksoverheid blijkt dat de kosten van elektriciteit voor de industrie in Nederland schrikbarend hoger zijn dan in omringende landen. Een belangrijke oorzaak is de compensatie die andere landen aan hun industrie geven. Ook zijn de nettarieven in Nederland veel hoger. 

  • Grootverbruikers in onze buurlanden betalen tot wel 66 procent minder voor elektriciteit
  • Overheden in België, Duitsland en Frankrijk drukken de stroomprijs met allerlei regelingen
  • Dergelijke steunmaatregelen als IKC en VCR zijn in Nederland afgeschaft

De effectieve elektriciteitskosten voor industriële grootverbruikers liggen hierdoor in omringende landen als Duitsland, Frankrijk en België tot wel 66 procent lager dan in Nederland. Ook is dit verschil het afgelopen jaar sterk gegroeid. 

Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat onze buurlanden via allerlei regelingen hun industrie ondersteunen waardoor de elektriciteitsprijzen daar veel lager liggen. Nederland maakt van deze mogelijkheden geen gebruik of heeft ze recent afgeschaft, bijvoorbeeld IKC en VCR. Franse grootverbruikers betalen daardoor 66 procent minder dan bedrijven in Nederland. In Duitsland is dat 52 procent minder en in België 41 procent minder. Ook worden de nettarieven daar anders berekend.

Ondernemingsorganisatie VNO-NCW eist op korte termijn maatregelen die lijken op die van landen.

Lees ook: Bedrijf benut financiele steun voor stroomopslag niet

Gerelateerde artikelen