OM wil 16 maanden cel voor vastgoedhandelaar Lips

De 'tactiek van de verschroeide aarde' zou vastgoedhandelaar Roger Lips hebben toegepast.

Het Lips-concern, waarin met name banken in totaal 750 miljoen euro in hadden geïnvesteerd, viel in 2013 om. De bijna 150 vennootschappen lieten een schuldenlast achter van 320 miljoen euro. Het is daarmee een van de allergrootste faillissementen uit ons land, zei de officier van justitie maandag in de strafzaak in Zwolle. 

Lees ook: Strafzaak begonnen tegen 'de man van 150 miljoen'

De 56-jarige vastgoedhandelaar Roger Lips, bekend van onder meer winkelcentrum The Wall langs de snelweg bij Utrecht, en zijn vrouw stonden terecht op verdenking van het niet voldoen aan de wettelijk inlichtingenplicht. Op herhaalde verzoeken van de curatoren om informatie reageerden de verdachten niet. Op de achtergrond loopt nog een groot strafrechtelijk onderzoek naar grootschalige faillissementsfraude.

'Parkeerplaats voor verliezen'
Het viel curatoren op dat daags voor de faillissementen miljoenen euro's uit de boedel van LHO Beheer verdwenen. LHO staat volgens de curatoren voor Lips Holding Oud, wat volgens hen een 'parkeerplaats voor verliezen' was. Zo betaalde de holding van Lips 30 miljoen euro aan een stichting van de kinderen van de vastgoedhandelaar voor iets dat nog geen acht ton waard was, aldus de curatoren. LHO Beheer alleen al liet 124 miljoen euro aan schulden achter. 

Volgens de tactiek van de verschroeide aarde werden de vennootschappen geplunderd en werd vooral pertinent geweigerd informatie te verstrekken, aldus het Openbaar Ministerie. De twee officieren van justitie menen dat Lips computers en servers van het hoofdkantoor ontvreemde en verhuisde naar een loods in het Belgische Knokke. De server ging vervolgens naar Dubai, waar Lips met zijn vrouw verblijft. Uit mailwisseling blijkt dat een werknemer voorstelde de computers op Koningsdag te verkopen. Maar Lips zelf stak daar een stokje voor, uit vrees dat er nog informatie op de harde schijven stond. Hierop stond vermoedelijk de administratie van Lips, denkt het OM. De vrouw van de vastgoedhandelaar maakte zonder dat de curatoren dat wisten nog 4 miljoen Canadese dollars over naar haar rekening in Dubai.

Advocaat Willem Koops liet op de zitting een opgenomen gesprek horen, zoals hij op een eerdere zitting ook deed. De onderzoeksrechter in de faillissementszaak ondervraagt in dat fragment Lips over een transactie van 8 miljoen euro. Die vond plaats na het faillissement en zonder dat Lips dat aan de curatoren meldde. De onderzoeksrechter verwijt Lips dat hij zich niet aan de afspraken houdt, waarop zijn advocaat (niet Koops) de onderzoeksrechter verwijt dat dit net zo goed geldt voor de curatoren. Zij sluizen immers informatie door naar ABN Amro. Daarop wordt de onderzoeksrechter witheet van woede en stuurt de advocaat het pand uit.

Eerder wilde het Openbaar Ministerie niets zeggen over waarom het de inlichtingenplicht afsplitste van de hoofdzaak die draait om grootschalige faillissementsfraude. Die laatste zaak blijkt complex en met deze 'kleinere' strafzaak wil het OM 'een signaal afgeven'. “Het verstrekken van informatie in een faillissement is van groot belang voor de uitvoering van de wettelijke taak van de curatoren. En voor het vertrouwen in het economisch verkeer'', zei de officier van justitie. De verdachten waren niet in de rechtszaal aanwezig. Lips vluchtte eind 2014 naar Dubai, uit vrees te worden gegijzeld in het faillissementsonderzoek. Hij woont daar sindsdien met zijn vrouw. Het feit dat ze daar al jaren verblijven zonder een bij de curatoren bekende bron van inkomsten, “is al voldoende bewijs voor het feit dat ze de wettelijke verplichtingen aan hun laars lappen'', aldus een van de officieren van justitie. Op het niet voldoen aan de informatieplicht staat een maximum celstraf van een jaar. Pleeg je dat feit doorlopend, dan mag dat verhoogd worden tot 16 maanden cel. En dat is wat het OM eiste.

De vastgoedman is onschuldig omdat hij wel vragen van curatoren beantwoord heeft, zei zijn advocaat op een van de regiezittingen. Woensdag wordt de zaak voortgezet met de pleidooien van de twee raadslieden.

Gerelateerde artikelen