Eindhoven krijgt accountantsverklaring met beperking voor jaarrekening 2016

De jaarrekening van de gemeente Eindhoven krijgt net als vorig jaar een accountantsverklaring met een beperking. Dat blijkt uit de rapportage die accountant EY vandaag naar de Eindhovense gemeenteraad heeft gestuurd.

De accountant komt tot het oordeel dat de jaarrekening een getrouw beeld geeft en dat de verantwoording ook rechtmatig tot stand is gekomen. Op het gebied van getrouwheid en rechtmatigheid zijn wel verbeteringen nodig, vindt de accountant. Dat zit ‘m vooral in geconstateerde fouten op inkoop (5,8 miljoen euro), kredietoverschrijdingen (3,1 miljoen euro) en de voorziening frictiekosten (1,4 miljoen euro).

Naar aanleiding van de bevindingen van de accountant moeten ook de financiële resultaten van de gemeente Eindhoven over 2016 worden aangepast. In totaal leiden de bevindingen van de accountant tot het doorvoeren van diverse correcties voor een totaalbedrag van ongeveer 5 miljoen euro. Dat betekent dat de gemeente Eindhoven 2016 afsluit met een tekort van 19,6 miljoen euro.

Dit wijkt af van de 14,6 miljoen euro tekort die het college eind mei meldde bij het presenteren van de concept-jaarrekening 2016. Net als vorig jaar trad hier vertraging op vanwege de afhankelijkheid van informatie van derden in het Sociaal Domein en door vertraging in het eigen proces en capaciteitsproblemen bij de accountant.

De onzekerheid ten aanzien van getrouwheid en rechtmatigheid ligt voornamelijk aan het feit dat de Sociale Verzekeringsbank (SVB) opnieuw een afkeurende verklaring heeft gekregen en dat deze organisatie een groot volume aan PGB's (persoonsgebonden budget) voor de gemeente Eindhoven afhandelt. Daarnaast heeft een aantal zorginstellingen geen (goedkeurende) controleverklaring of bestuursverklaring ingediend waardoor er geen zekerheid over prestatielevering kan worden vastgesteld. De onzekerheid met betrekking tot aanbestedingen zorgt voor een grotere onzekerheid op het gebied van rechtmatigheid.

Het grootste deel van de wijziging van het financiële resultaat (- 4,2 miljoen euro) komt voor rekening van de regionale afspraken die zijn gemaakt rondom bedrijventerreinen: op 20 juni 2017 is met de 9 regiogemeenten in het Stedelijk Gebied Eindhoven overeenstemming bereikt over een marktgericht en bindend regionaal aanbod van bedrijventerreinen in het stedelijk gebied, dat past binnen de Brainport ambities. Het resultaat van dit akkoord voor Eindhoven is dat de ontwikkeling van Park Forum Oost in Eindhoven is geschrapt. Het schrappen van de ontwikkeling was in de concept-jaarstukken2016 benoemd als risico. Nu besluitvorming rond is, zorgt de regionale overeenstemming met terugwerkende kracht voor een afwaardering van de grondexploitatie Park Forum Oost. Deze correctie was anders in 2017 verwerkt.

Gerelateerde artikelen