EFRAG: wij worden kritischer

De nieuwe leider van de European Financial Reporting Advisory Group kondigt aan dat dit EU-adviesorgaan minder technisch en meer politiek zal aan adviseren en opereren.
De Europese Commissie heeft Wolf Klinz voorgesteld als voorzitter van de nieuwe board van de EFRAG. De commissie Economische Zaken van het Europees Parlement steunde gisteren die benoeming met grote eerderheid.
Daarmee komt een eind aan de tijd waarin EFRAG vooral gezien werd als de ambassadeur van de IASB in Brussel – voortaan zal de EFRAG meer en proactiever optreden als de ambassadeur van Europa bij de IASB.
 
“Zo zullen wij niet schromen,” aldus Klinz, “om te zorgen dat standaards ie wereldwijd geaccepteerd worden als dat nodig is aangepast worden aan de behoeften en wensen van de Europese Unie!”
EFRAG moet de Europese Commissie adviseren rond de adoptie door de 28 lidstaten van mondiale accounting standaards. Klinz doelde onder meer op de standaards van de IASB, de International Accounting Standards Board. Tot op heden reageerde de EFRAG altijd puur technisch op voorstellen van die kant en steunde haast per definitie de invoering ervan – soms dus bij gebrek aan beter, volgens Klinz. 
Vanaf vandaag gaat EFRAG zich agressiever opstellen en zich meer proactief inzetten om de specifieke eisen van Europa in nieuwe standaards opgenomen te zien. Klinz ziet een bredere rol voor EFRAG dan alleen een vaktechnische input, zo bleek tijdens zijn gesprek met de commissie Economische Zaken van het EP. “Het zal voor gaan komen dat IASB-standaards alsnog aangeast worden, en dat Europa nog scherper eisen stelt. Daar zullen wij als EFRAG als dat nodig geacht wordt ons zeker sterk voor maken.”
 
Gerelateerde artikelen