EFRAG: enorme groei goodwill-waarde in Europa
Deze waardevermeerdering vond vooral plaats in de telecom- en bancaire sectoren, aldus EFRAG, de European Financial Reporting Advisory Group, in een nieuw rapport over een kwantitatief onderzoek naar Goodwill en Goodwill Impairment bij Europese ondernemingen.
Het doel van EFRAG met (de resultaten van) dit onderzoek is, volgens eigen zeggen, een zinvolle bijdrage te leveren aan het huidige debat over ‘accounting for goodwill’; door harde data te leveren over de ontwikkeling van beide door de jaren heen. De verzamelde gegevens over een steekproef van Europese bedrijven worden bovendien vergeleken met die van vergelijkbare bedrijven in de VS, Australië en Japan.
In de rapportage vindt u gegevens over
- De trend in goodwill en goodwill impairments;
- Het relatieve gewicht van goodwill vergeleken met andere componenten in de jaarrekening
- De mate van concentratie van goodwill, naast gegevens over de concentratie en frequentie van impairment verliezen;
- De ontwikkeling van goodwill en impairment verliezen vergeleken met de marktkapitalisatie; en
- Een uitsplitsing van de resultaten naar sectoren.
EFRAG concludeert dat een beperkt aantal ondernemingen verantwoordelijk is voor de stijging van de goodwillwaarde, dat de ratio ‘goodwill to total assets’ door de jaren redelijk stabiel is gebleven op ongeveer 3,7% ( hoger wanneer de financiële sector niet meegerekend wordt), en dat de ratio ‘goodwill to net assets’ sinds 2008 weliswaar afneemt maar nog steeds fors is in 2014 (29%).
What do we really know about goodwill and impairment? – a quantitative study
De gegevens uit Japan komen uit een ander, toevallig gelijktijdig uitgevroerd onderzoek van de ASJB, de Accounting Standards Board of Japan. Na het ontdekken van deze gelijktijdigheid hebben beide organisaties graag elkaars bevindingen gedeeld.