Effect van nieuwe Revenue Recognition standaard wordt voelbaar

Winst Rolls Royce gehalveerd tot £700 miljoen.

Rolls-Royce waarschuwt deze week waarschijnlijk zijn aandeelhouders, dat zij vanaf volgend jaar rekening zullen moeten houden met aanzienlijk minder florissante resultaten, als gevolg van de nieuwe standaarden rond ‘revenue recognition’ van de IASB, IFRS 15 .

CEO Warren East zal de aandeelhouders wijzen op de gevolgen van de veranderingen, die IFRS 15 eist, wat betreft het tijdstip waarop (toekomstige) omzet geboekt moet worden.

Rolls Royce verkoopt straalmotoren aan vliegtuigbouwers als Boeing, inclusief onderhoudscontracten. Het was altijd gewend om de omzet van die contracten meteen te boeken nadat de motoren zelf (tegen kostprijs of zelfs met verlies)  verkocht werden, in plaats van vijf of zes jaar later, wanneer de eerste onderhoudsbeurten omzet gaan opleveren.

Vanaf 2018 moeten bedrijven van de IASB die omzet dus pas boeken als ze feitelijk gerealiseerd wordt..

Volgens analisten zou deze boekhoudkundige verandering de winst van Rolls Royce kunnen halveren. Hoewel de onderneming geen commentaar wenst te geven, steeg de koers van het aandeel RR met 0,7% nadat dit feit in de vakpers gemeld werd. IFRS 15 werkt dus, wat transparantie betreft!

thisismoney

 

Update: resultaat niet 700, maar 900 miljoen pond lager! 

Gerelateerde artikelen