Eerste Kamer neemt wetsvoorstel erkenning grensoverschrijdende beroepskwalificaties aan

De Eerste Kamer heeft dinsdag het wetsvoorstel Erkenning van grensoverschrijdende beroepskwalificaties in de EU-lidstaten aangenomen.

Met dit wetsvoorstel krijgen EU-onderdanen die hun beroepskwalificaties in een lidstaat hebben behaald, toegang tot hetzelfde gereglementeerde beroep in een andere lidstaat en kunnen dit uitoefenen met dezelfde rechten als de onderdanen van het betreffende lidstaat.

Door eenvoudigere en snellere erkenning van beroepskwalificaties binnen de EU kunnen lidstaten die te kampen hebben met tekorten aan gekwalificeerde arbeidskrachten beter worden opgevangen. Vraag en aanbod op de Europese arbeidsmarkt zouden op deze manier beter op elkaar kunnen worden afgestemd.

Met dit wetsvoorstel wordt uitvoering gegeven aan de implementatie van Richtlijn 2013/55/EU van het Europees parlement en de Raad van de Europese Unie van 20 november 2013 tot wijziging van Richtlijn 2005/36/EG betreffende de erkenning van beroepskwalificaties en Verordening (EU) nr. 1024/2012 betreffende de administratieve samenwerking via het Informatiesysteem interne markt (de IMI-verordening) (PbEU 2013, L 354).

Gerelateerde artikelen