Eerste Kamer: ‘Geen nieuwe rekenrente pensioen’

Het aanscherpen van de pensioenregels kan waarschijnlijk rekenen op voldoende steun in de Eerste Kamer. Maar staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken) moet wel toezeggen dat de pensioenfondsen voorlopig geen lagere rekenrente hoeven te hanteren. Dat bleek gisteren bij de behandeling van het wetsvoorstel van Klijnsma.
In de Tweede Kamer werd het wetsvoorstel aangenomen met ruime steun. VVD, PvdA, D66, ChristenUnie, SGP en GroenLinks stemden voor. Waarschijnlijk zullen deze partijen dat ook de Senaat doen.
 
Maar ze maken zich wel zorgen over de rekenrente, waarmee pensioenfondsen berekenen of ze op termijn aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Volgens de plannen van Klijnsma zou de rente uitkomen op 3,9 procent. De Eerste Kamer wil dat vooralsnog het huidige niveau van 4,2 procent gehandhaafd blijft. Hoe lager de rente, hoe moeilijker pensioenfondsen hun pensioenen kunnen aanpassen aan het prijspeil. Dat moet voorkomen dat ze in de toekomst weer hun pensioenen moeten verlagen. 
Ook moeten de strengere regels zorgen voor een eerlijker verdeling van de pensioenlasten tussen jong en oud. Zo moeten pensioenfondsen vanaf 1 januari hogere financiële buffers aanhouden. 
 
CDA, PVV, SP en 50PLUS zien niets in de strengere pensioenspelregels. De pensioenfondsen en de vakbeweging hadden de afgelopen weken ook veel kritiek. 
Aanvankelijk toonde een deel van de Eerste Kamer zich daar gevoelig voor. Het leek erop dat de Senatoren het wetsvoorstel niet tijdig wilde behandelen. Maar op de valreep werd het toch op de agenda gezet.
 
Klijnsma antwoordt de Eerste Kamer vandaag. Daarna stemmen de Senatoren.
___________________________________________________________________________________________________
Lees meer vaknieuws voor accountants op AccountantWeek.nl. Vertrouwd, verfrissend en brutaal
AccountantWeek biedt u het laatste vaknieuws en zet iedere dag een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights. Daarnaast krijgt u een verfrissende en brutale kijk op de radicale veranderingen waarmee accountants de komende jaren worden geconfronteerd. 
Word lid van AccountantWeek.nl en profiteer:
– Dagelijks vak- en fiscaal nieuws
– Dagelijks een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights
– Uitnodigingen voor de Accountancy50 en de Nationale Accountancy Awards
– Gratis toegang tot de Financial Systems Beurs, de expo met de beste softwareleveranciers
– Uitnodigingen voor bijeenkomsten (met PE)
– Opname in AccountantWeek’s Who’s Who – bekeken door 30.000 financieel managers
– Speciale printedities over o.a. Accountant & ICT
Word daarom vandaag nog lid van AccountantWeek, blijf op de hoogte en neem een voorsprong. Maak kans op een luxe weekend voor 2 personen naar Dubai. Meld u nu aan via AccountantWeek.nl
PS Wilt u betrokken zijn bij AccountantWeek als blogger, schrijver of spreker op een evenement? Neem contact op met Jan Bletz via jbletz@accountantweek.nl.
___________________________________________________________________________________________________ 
 
Gerelateerde artikelen