Eerste Kamer akkoord met nieuwe regels voor accountants

De Eerste Kamer heeft vandaag de ‘Implementatiewet wijzigingsrichtlijn en verordening wettelijke controles jaarrekeningen’ als hamerstuk afgedaan.

Dit voorstel implementeert richtlijn nr. 2014/56/EU van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 16 april 2014 tot wijziging van Richtlijn 2006/43/EG betreffende de wettelijke controles van jaarrekeningen en geconsolideerde jaarrekeningen in de Nederlandse wet- en regelgeving. Ook worden aanpassingen voorgesteld in verband met de introductie van een bij de wijzigingsrichtlijn behorende verordening. Deze Verordening (EU) nr. 537/2014 van het Europees Parlement en de Raad van 16 april 2014 betreffende specifieke eisen voor de wettelijke controles van financiële overzichten van organisaties van openbaar belang richt zich specifiek op wettelijke controles van organisaties van openbaar belang (oob’s).

De implementatie van de wijzigingsrichtlijn en voor zover nodig de EU-verordening, vindt met name plaats door aanpassing van de Wet toezicht accountantsorganisaties (Wta). Daarnaast worden de Wet op het accountantsberoep (Wab), de Wet tuchtrechtspraak accountants (Wtra), het Burgerlijk Wetboek (BW) en enige andere wetten op enkele punten gewijzigd. Bovendien zijn in verband met de implementatie diverse aanpassingen nodig in onderliggende besluiten, zoals het Besluit toezicht accountantsorganisaties (Bta). De besluiten zullen bij algemene maatregel van bestuur worden gewijzigd.

Gerelateerde artikelen