Een voor een laten Chinese bedrijven PwC vallen

Andere accountantskantoren jagen op klanten van hun gewonde concurrent.

Steeds meer grote klanten lopen in China weg bij PwC. Zo gaat de grote kredietverstrekker China Merchants Bank naar Deloitte, terwijl eerst PwC bovenaan de shortlist stond van nieuw aan te stellen accountant. Het bouwconglomeraat China Railway Group ruilt PwC in voor Deloitte. Verzekeringsbedrijf PICC heeft PwC weggestuurd en verruild voor EY. Bij Eastroc Beverage ging de herbenoeming van PwC als extern accountant niet door.

  • PwC verliest steeds meer klanten in China die geen zaken meer willen doen met de accountant
  • Dit wegens een naderende boete wegens nalatigheid bij de controle op de vastgoedreus Evergrande
  • Andere accountantskantoren jagen nu op klanten van PwC
  • Het opstappen van klanten kan leiden tot een domin0-effect waardoor PwC China leegloopt. 

PwC betaalt op die manier het gelag voor zijn rol als controlerend accountant van Evergrande, de vastgoedreus die bezweek onder een schuld van omgerekend meer dan 300 miljard dollar. Het bedrijf had de omzet voor 80 miljard opgeblazen, zonder dat PwC aan de bel trok. De Chinese landenfirma kan daarvoor een boete verwachten van omgerekend 130 miljoen dollar. De curator van Evergrande wil de schade van het faillissement verhalen op PwC.

Chinese staatsbedrijven en beursgenoteerde bedrijven mogen doorgaans geen accountants in dienst mogen nemen die binnen minder dan drie jaar geleden zijn beboet. Vorig jaar hebben Chinese autoriteiten deze regel weer in herinnering gebracht bij het bedrijfsleven.

Andere accountantskantoren zijn op jacht gegaan naar klanten van PwC, meldt de Financial Times. Klanten die weglopen bij PwC kunnen leiden tot een domino-effect, aldus de Britse zakenkrant.

Nieuw Chinees onderzoek naar rol PwC bij ondergang Evergrande

Gerelateerde artikelen