Een Europese gedragscode voor belastingplichtigen

EU publiceert richtlijnen voor een Europa-brede ‘Taxpayers’ Code’ die de efficiency en effectiviteit van de belastinginning in de lidstaten moet vergroten.

Al op 27 juni 2012 verklaarde de Europese Commissie, dat het ‘cruciaal’ was, om overal in de EU efficiënt belastingen te (kunnen) innen. Op 6 december van dat jaar volgde een ‘actieplan’ met 34 voorstellen om dat doel te realiseren. Een daarvan betrof de ontwikkeling van ‘The European Taxpayers’ Code’, die van nut zou moeten zijn bij de bestrijding van fiscale fraude en belastingontwijking.

Nu is er dan (ook in het Nederlands!) een eerste aanzet voor een Europese code voor de belastingplichtige, een aanzet die een aantal kernbeginselen formuleert en een overzicht geeft van de belangrijkste bestaande rechten en verplichtingen, zoals die van toepassing zijn op de relatie tussen de belastingplichtige en de belastingdienst.De commissie consulteerde de lidstaten op basis van een eerdere conceptversie, die vervolgens  door een groep lidstaten is uitgewerkt.

De informatie en standpunten in deze  richtlijn, of richtsnoer zoals deze genoemd wordt,  geven niet noodzakelijkerwijs het officiële standpunt van de Europese Unie, de Europese Commissie of de EU-lidstaten weer. De code is dus een niet-bindend document en kan als model dienen voor de lidstaten om een eigen code op te stellen, door elementen aan te passen of toe te voegen, rekening houdend met hun nationale behoeften of hun nationale kader.

De Nederlandse versie van het richtsnoer leest u via guidelines_for_a_model_for_a_european_taxpayers_code_nl.pdf . U kunt deze gedragscode nu zelf aan uw cliënten overhandigen…

Gerelateerde artikelen