ECON stemt vóór EU-financiering van IFRS, EFRAG en Public Interest Oversight Board

EU blijft standaardzetters en toezichthouders financieren, mits zij jaarlijks rapporteren hoe zij EU-beleid implementeren en jaarlijks éénmaal voor het Europees Parlement verschijnen.

De Committee on Economic and Monetary Affairs (ECON) van het Europees Parlement  heeft ingestemd met de amendementen op Regulation (EU) No 258/2014, waarin wordt bepaald dat de EU optreedt als co-financier van de International Financial Reporting Standards (IFRS) Foundation ( de moeder van de IASB), de EFRAG (dat een publiek agentschap zou moeten worden), en de Public Interest Oversight Board (PIOB).

Wel moeten deze instellingen vanaf 2017 een financieel jaar verslag indienen en daarin duidelijk maken hoe zij bijgedragen hebben aan implementatie van de Europese maatregelen en wetten rond de financiële verslaggeving en de accountantscontrole. Ook dienen de organisaties zich minstens éénmaal per jaar voor het Parlement te verantwoorden over hun bijdrage aan de ontwikkeling en implementatie van internationale “financial reporting and auditing standards”.

En ze moeten bij het ontwikkelen van nieuwe standaards duidelijk rekening houden met resoluties, ter zake aangenomen door het EP.

 

Meer details vindt u hier.

Gerelateerde artikelen