Ecofin buigt zich over btw e-publications

Bij de Ecofin van 16 juni ligt een algemene oriëntatie voor over het voorstel dat lidstaten de mogelijkheid biedt om een verlaagd btw-tarief op boeken, kranten en tijdschriften te hanteren.

De btw-richtlijn gaat uit van een standaard btw-tarief met een minimum btw-tarief van 15%. Echter, voor bepaalde categorieën, genoemd in bijlage III van de btw-richtlijn, kunnen lidstaten kiezen om een verlaagd btw-tarief toe te passen (met een minimum btw-tarief van 5%). Een van deze categorieën betreft publicaties op alle fysieke dragers, zoals fysieke boeken, tijdschriften en kranten. Voor elektronische diensten, waaronder elektronische publicaties, bestaat de mogelijkheid om een verlaagd btw-tarief toe te passen niet.

Met dit voorstel wordt een gelijke btw-behandeling van elektronische en fysieke publicaties mogelijk gemaakt door de toepassing van het verlaagde btw-tarief toe te staan voor bepaalde elektronische diensten, zijnde: de levering, ook bij uitlening door bibliotheken, van boeken, kranten en tijdschriften, voor zover niet uitsluitend of hoofdzakelijk reclamemateriaal en voor zover niet uitsluitend of hoofdzakelijk bestaande uit muziek of video.

Enkele lidstaten mogen reeds, op basis van vastgelegde derogaties, voor fysieke publicaties lagere btw-tarieven toepassen dan het in de btw-richtlijn bepaalde minimum btw-tarief van 5%. Om ook in deze landen een volledige gelijke behandeling mogelijk te maken, biedt dit voorstel de mogelijkheid voor deze lidstaten om een sterk verlaagd btw-tarief of nultarief toe te passen op zowel fysieke als elektronische publicaties. Hierdoor wordt het voor alle lidstaten mogelijk het in die lidstaat geldende btw-tarief voor fysieke publicaties toe te passen op elektronische publicaties.

Nederland steunt dit voorstel. Nederland is voorstander van het uitgangspunt om lidstaten meer vrijheid te bieden bij het vaststellen van de btw-tarieven. Nederland is ook voorstander van een gelijke behandeling tussen elektronische publicaties enerzijds en fysieke publicaties anderzijds.

Gerelateerde artikelen