“Echte waarde ligt buiten de core-business”

Accountancy Expo - Stand-up filosoof noemt hij zichzelf. Martijn Aslander deelde op de Accountancy Expo 2018 zijn lifehacks met de aanwezigen.

Lees ook: Je onderscheiden? Een helder profiel is al heel anders en Handen uit de mouwen op Accountancy Expo 2018

Iets anders doen dan wat iedereen doet. Dat is wat Aslander doet, zo vertelt hij. Maar dat gedrag zit niet ons ons mensen. “Wie voelt zich niet volledig comfortabel om ongewapend voor een zaal te staan die een andere mening heeft? Dat is begrijpelijk”, zegt Aslander. “Want die mensen bestaan niet meer en hebben zich niet voortgeplant.”

Ook Aslander was ooit bang om voor volle zalen te spreken. Viel zelfs eens flauw voor publiek. Maar hij ontdekte al snel hoe hij door het delen van kennis en ervaringen waarde kan hebben. Op een drubezochte Accountancy Expo 2018 sprak hij over onze netwerksamenleving, nieuwe technologie en de manier waarop wij als kenniswerkers hier mee omgaan. “Zelfs de wereldleiders hebben in Davos gezegd dat de technologische ontwikkeling nu zo snel gaat, dat ze het niet meer weten. Dan moeten we zelf maar gaan uitvinden door een beetje aan te klooien.”

Bomen hakken met botte bijl

Maar heel slim gaan we eingelijk niet om met die ‘nieuwe’ technologie, blijkt al snel. Een groot deel van de zaal werkt met het programma Outlook. Maar slechts weinigen lezen wel eens blogs over hoe dit programma kan helpen werk een stuk makkelijker te maken. Bijvoorbeeld door te filteren. Aslander: “Veel mensen klagen over information overload. Maar het probleem zit ervoor: filter failure.” En er zijn heel veel mensen die in blogs of video’s informatie delen over hoe je werk makkelijker kunt maken, zegt Aslander. Bijvoorbeeld door mail automatisch in het goede mapje terecht te laten komen. “We zijn bomen aan het omhakken met een botte bijl.”

En dat is zonder. Want we hebben slechts een beperkte tijd op deze planeet. De crux zit ‘m dus in wat we kunnen doen om ons werk slimmer te doen, “om de hefboom die we op onze schaarse tijd kunnen zetten. Het zou goed zijn als mensen vaker nadenken over hun werk en hoe het leuker en slimmer kan”, zegt Aslander.

Een voorbeeld: werken met spraakherkenning, in plaats van eindeloos tikken op een toetsenbord om lettertjes om dezelfde letters op het scherm te krijgen. Iets wat er aan zit te komen. En niemand kan acht uur lang met z’n hoofd werken. “We doen alsof en voeren elke dag een toneelstukje op.”

Nog een probleem op het werk. Een derde van de mensen wordt pas ’s avonds creatief. “Maar werk gebeurt traditioneel van negen tot vijf. Een groot deel van het kapitaal wordt dus op de verkeerde manier ingezet. We gaan met z’n allen in een gebouw zitten. Zonder de handige tools die veel zzp’ers wel hebben. Digitale vaardigheden staan nauwelijks op de agenda.”

Iedereen doet hetzelfde

De boodschap van Aslander is dat elke dag vijf minuten investeren om slimmer te worden en die hefboom te zetten een goed idee is. Tegen de zaal: “Want je bent niet alleen accountant.  Je bent ook ondernemer. Dus je moet ook slimmer, efficiënter en beter worden dan de concurrentie. De gunfactor krijgen.”

Hoe zou Aslander een accountantskantoor runnen?, vraagt een deelnemer uit de zaal. “Ik wil dat mijn accountant goed doorheeft waar ik mee bezig ben en met ideeën komen waar ik zelf nog niet aan gedacht heb. De echte waarde zit ‘m in andere dingen dan de core-business van het vak. Anders doet iedereen maar gewoon hetzelfde.”

_____________________________________________________________

Interessant voor u als ambitieuze accountant: 

1. Komt u ook op 4 oktober 2018?
In 2018 vindt Financial Systems plaats op donderdag 4 oktober. Noteer deze datum alvast in uw agenda. Wij hopen u te verwelkomen. Lees meer op Financial-Systems.nl en meld u aan voor de beurs met de actiecode FSB2018. 

Wilt u als partner betrokken zijn bij Financial-Systems 2018? Neem dan contact op met Daniel Papendorp via 020 6390008 of dpapendorp@alexvangroningen.nl.

2. Word lid van AccountantWeek
Wilt u volgend jaar aanwezig zijn bij de Accountancy Expo en bij de vele andere inspirerende bijeenkomsten voor accountants? Word dan nu lid van AccountantWeek, dé exclusieve community van accountants in Nederland. Als lid bent u welkom tijdens de exclusieve netwerkevenementen en ontvangt u jaarlijks het AccountantWeek Magazine. Meld u hier aan.

3. Interessante opleidingen voor u en uw collega’s:
Externe Verslaggeving voor de Samenstelpraktijk. Pas de nieuwe regels direct toe in uw eigen praktijk.
Leergang BTW. Alle btw ins & outs in vier energieke middagsessies.
Fiscale Herstructurering in het MKB. Optimaliseer de bv-structuur voor een opvolging of overdracht.
E-learning van Alex van Groningen. Breng uw kennis efficiënt op een hoger niveau. 

Gerelateerde artikelen