Duitslands hoogste gerechtshof verklaart misschien BEPS-maatregel ongrondwettig

Het Bundesfinanzhof (BFH) probeert voor de tweede maal de zogenaamde Zinsschranke tot strijdig met de Grondwet te laten verklaren.
De Zinsschranke is een fiscale maatregel, vergelijkbaar met de bij ons inmiddels ook afgeschafte thin-capregeling, en beperkt de mogelijkheid om rentelasten boven de 3 miljoen euro per jaar volledig af te trekken. Lasten die daarboven uitstijgen kunnen – afgezien van enkele uitzonderingen – slechts ter hoogte van 30% van het Ebitda afgetrokken worden.  Afschaffing van de Zinsschranke zou voor veel ondernemingen een lagere belastingaanslag kunnen betekenen.
 
Deze Zinsschranke was een vroege (2008) poging van de Duitse overheid om te voorkomen, dat multinationals hun winsten kunstmatig verkleinden en naar fiscaal vriendelijker buitenlanden verhuisden, door binnen een concern leningen te verstrekken aan zuster- of dochterondernemingen.
 
Maar volgens het BFH is deze maatregel in strijd met het gelijkheidsprincipe van de Duitse Grondwet. Bovendien betwijfelt het BFH het nut als middel tegen ongewenste belastingontwijking – het is een ‘mooi-weer-maatregel’ die in tijden van crisis alleen maar averechts werkt. Zo meldde bijvoorbeeld toeleverancier aan de auto-industrie Schaeffler dat deze onderneming door de ‘schranke’ in 2013 liefst € 247 miljoen werkelijke en noodzakelijke rentelasten niet kon aftrekken.
 
Twee jaar geleden probeerde het BFH al eens, de Zinsschranke onwettig te laten verklaren door het Bundesverfassungsgericht (een orgaan ons minder democratische land node mist), maar daar stak minister van Financiën Schäuble toen een stokje voor. Een tweede maal kan hij dat echter niet doen.
 
Saillant detail: ook het BEPS-project en de aanpalende EU-maatregelen stellen een maatregel à la de Zinsschranke voor… Dus vele ogen kijken met spanning uit naar het oordeel van het Duitse constitutioneel Hof bestuderen.
 
Gerelateerde artikelen