Duitsland: vraag naar auditors en fiscalisten stijgt met resp. 40 en 30%

Na een dieptepunt in de tweede helft van vorig jaar stijgt de vraag naar financials in ons buurland sterk. Vooral accountants en fiscalisten zijn in trek - naast controllers.
De vraag naar financiële professionals is in het eerste kwartaal van dit jaar sterk gestegen, zo constateert Hay Duitsland – de dienstverlener telde liefst 13.000 advertenties met vacatures. Dat is een stijging met 19% vergeleken met het laatste kwartaal van 2015. Anderzijds, berekent Hay, ligt de vraag nog altijd 7% onder die van het eerste kwartaal van 2011, toen de tellingen begonnen. De enige andere beroepsgroep waarbij dat het geval is blijkt die van de ingenieurs.
 
Een van de redenen, zo denkt men, is overigens dat werkgevers minder vacatures adverteren, en meer werven via social media. En natuurlijk dempen de voortschrijdende automatisering en digitaliseren de vraag. 
 
Vooral de vraag naar ‘auditoren’ en ‘tax managers’ steeg de eerste drie maanden, met respectievelijk 40 en 30%. Vooral de werkgelegenheid van fiscalisten groeit al ruim een jaar. Volgens Hay weerspiegelt die groeiende vraag de toenemende regelgeving en de behoefte van ondernemingen om fiscaal compliant te zijn en blijven. Ook is te constateren, dat veel grote organisaties die audits en fiscaal advies ge-outsourced hadden deze functies nu weer terughalen – vanwege de betere kwaliteit van eigen mensen en de beschikbaarheid van software tools die de nodige assurance garanderen.  
 
Overigens blijven controllers de kampioen, als het om financiële vacatures gaat: daarvan telde Hay in het eerste kwartaal liefst 5000. 
 
Gerelateerde artikelen