Duitsland gaat misgelopen belastinginkomsten ook verhalen op banken

Een nieuwe wet stelt banken zelf aansprakelijk, die helpen geld weg te sluizen via off-shore constructies.

De onthullingen in de Panama-papers dwingen autoriteiten tot straffe maatregelen. Zo wil minister van Financiën Wolfgang Schaeuble de Duitse belastingplichtigen nog verder onder druk zetten om hun buitenlandse tegoeden netjes te melden. Een van de aanvullende maatregelen treft de instellingen die het verborgen houden van vermogen in belastingparadijzen faciliteren: de banken.

In april van dit jaar kwam Schaeuble al met een tien-punten plan tegen belastingparadijzen. Volgens Reuters komt er nu een nieuwe wet, die Duitse staatsburgers verplicht om elke directe of indirecte eigendom van >10% in buitenlandse ‘ondernemingen’ te melden aan de belastingdienst. En zij zullen volledig opening van zaken moeten geven over hun banden met vennootschappen buiten de EU en de EFTA. Daarmee hoopt de Duitse overheid het heimelijk oprichten van  dergelijke vehikels de facto onmogelijk te maken.

Belastingplichtigen die bezittingen en controlerend belangen nu nog niet opgeven, mogen de komende 10 jaar niet langer hopen op ‘verjaring’ van hun economisch misdrijf. Dat betekent dat eventuele achterstallige belasting nog tot 2040 opeisbaar zal zijn en blijven.

Banken zullen verplicht worden om hun relaties met buitenlandse vennootschappen en dergelijke, die zij voor of samen met hun cliënten inrichten, te melden wanneer hun aandeel in zo’n off-shore onderneming 30% of meer is. Doen zij dat niet, dan mogen ze een boete verwachten van > € 50.000; bovendien worden ze aansprakelijk gesteld voor de via dat vehikel gemiste belastinginkomsten.

De Duitse bankiers vinden de aangekondigde maatregel  veel te ver gaan. “Hiermee worden in feite alle ondernemingen buiten de EU en de EFTA waarmee wij zaken doen verdacht. En de resulterende bureaucratie weegt niet op tegen de te verwachten opbrengsten!”

Schaeuble wil ook een paragraaf in de bestaande regelgeving kwijt, die belangrijk is voor de vertrouwelijkheid van de omgang van banken met hun cliënten. Volgens die paragraaf mogen controlerend accountants, die ‘per ongeluk’ bij een werkzaamheden een of meer van dergelijke off shore vehikels van bankklanten ontdekken, die informatie nu niet doorgeven aan de belastingautoriteiten.

reuters

 

 

Gerelateerde artikelen