Duitse belastingdienst doet inval op hoofdkantoor voetbalbond DFB

De Duitse belastingdienst heeft dinsdagochtend een inval gedaan op het hoofdkantoor van de nationale voetbalbond DFB in Frankfurt. Ook de woningen van bondsvoorzitter Wolfgang Niersbach en zijn voorganger Theo Zwanziger worden doorzocht. De DFB wordt verdacht van belastingontduiking, aldus justitie, dat opdracht gaf voor de invallen.

De Duitse krant Bild, dat het nieuws als eerste meldde, publiceerde op de website foto’s van onderzoekers die aankomen bij het DFB-kantoor.

Aanleiding van de invallen is de omstreden betaling van 6,7 miljoen euro aan de wereldvoetbalbond FIFA, die de Duitsers gedaan zouden hebben om het mondiale toernooi van 2006 binnen te halen. Vorige maand kwam het verhaal naar buiten dat Duitsland het WK door omkoping zou hebben verkregen. De DFB erkent dat 6,7 miljoen euro werd betaald aan de FIFA, als voorwaarde om bij een eventuele toewijzing 250 miljoen euro te krijgen voor de organisatie. Volgens Bild heeft de belastingdienst die betaling niet kunnen terugvinden in de opgegeven aangifte.

Volgens Niersbach is van omkoping, zoals wordt gesuggereerd, geen sprake. ‘Bij de toewijzing van het WK in 2006 is alles volgens de regels verlopen. Er is geen zwart geld betaald, er zijn geen stemmen gekocht’, zei de bondsvoorzitter, die in 2012 Zwanziger opvolgde als baas van de DFB.

Niersbach verklaarde dat het bedrag niet door de DFB zelf is overgemaakt, maar dat de inmiddels overleden voormalige Adidas-baas Robert Louis-Dreyfus de betaling aan de FIFA deed.

 

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen