Duitse accounting-toezichthouder maakt onderzoeksprioriteiten voor 2016 bekend

De Deutsche Prüfstelle für Rechnungslegung (DPR), ook wel Bilanzpolizei genoemd, deelt zijn Prüfungsschwerpunkte für 2016. Naast de vaste onderwerpen treffen we daar ook nieuwe thema’s, waarop CFO’s en accountants zich mogen voorbereiden.
Terwijl veel CFO’s zich nu in de stress van de jaarrekening 2015 storten, denkt de  DPR al een jaar vooruit: de toezichthouder publiceerde zojuist de audit-prioriteiten voor de controleverslagen over 2016.
Daarin zien we vijf grote onderwerpen die de bijzondere aandacht van CFO’s en accountants verdienen bij voorbereiding van de jaarrekening van volgend jaar. De DPR zal bijvoorbeeld met extra aandacht kijken naar de invloed van de huidige financiële marktomstandigheden op de jaarrekening, zoals de gevolgen van de lage rente in Europa, de schommelende wisselkoersen en de landspecifieke risico’s  Wat is de invloed van IAS 36 (impairment test), IAS 37 (herziening van de voorzieningen op lange termijn) en IAS 19 (Voorzieningen voor pensioenen)? 
 
De balanspolitie DPR neemt fair value aannames (ook niet-financiële posten) onder de loep, zo wordt aangekondigd, naast het kasstroomoverzicht en de bijbehorende toelichtingen (IAS 7.39).  Dat fair value zo’n aandacht krijgt is geen verrassing: daar werden vorig jaar de meest voorkomende fouten geconstateerd, in elk geval in Duitsland. De oorzaak is vaak een mix van onwetendheid, roekeloosheid en slecht time management.
 
Naast de genoemde prioriteiten belooft de DPR ook extra aandacht voor opbrengsten (IAS 18) en de prognose van toekomstige opbrengsten (DRS 20). Voor het eerst kijkt de DPR 2016 naar hoe bedrijven de potentiële impact van IFRS 15 (inkomsten uit contracten met klanten) waarderen en rapporteren.
 
Gerelateerde artikelen