Dorp in Wales gaat offshore

De middenstand van het Welsh dorpje Crickhowell wil ook gebruik maken van de Double Irish Dutch Sandwich.
De winkeliers en ambachtslieden van het lieflijke Crickhowell (3000 zielen) in de Brecon Beacons zijn het zat, te moeten lezen hoe de grote concerns – met één lokale vertegenwoordiger, de supermarkt – nauwelijks of geen belasting betalen, terwijl zij zuchten onder vele lokale, regionale, Welsh en Britse fiscale jukken.
 
Zij hebben zich verenigd en willen nu hun IP, omzetten en winsten ook omleiden via belastingparadijsjes als Ierland en Nederland. En zij hopen dat hun voorbeeld gevolgd zal worden door méér plaatselijke ondernemersverenigingen – al was het maar om de Britse overheid te dwingen echt iets te doen aan de voorkeurspositie van de multinationals.  
 
Een eerste stap was een bezoek aan een van de Britse fiscale vrijhavens, het Isle of Man – toevallig géén EU-lid en vestigingsplaats van vele Britse bedrijven, vanwege het aldaar heersende vriendelijk regime. Zij spraken daar met enkele deskundigen, die hen sterkten in hun overtuiging dat hun vorm van burgerlijke ongehoorzaamheid ‘geheel binnen de wet- en regelgeving’ zal vallen. 
Binnenkort is het bezoek te volgen op de BBC…
 
Gerelateerde artikelen