Door nieuwe EU-richtlijnen voor miljarden accountantswerk te herverdelen

Veel bedrijven zullen een nieuwe accountant moeten zoeken, en nog meer zullen non-audit werk aan andere kantoren moeten gunnen.
Op 17 juni jongstleden zijn de nieuwe Europese regels inzake de wettelijke controle van jaarrekeningen officieel in werking getreden. De bedoeling van de nieuwe richtlijnen is om te nauwe en trouwe banden tussen onderneming en controlerend accountant te voorkomen dan wel doorbreken, en zo meer concurrentie mogelijk te maken. Bovendien, zo is de gedachte, zal dit de kwaliteit en onafhankelijkheid van het accountantsoordeel verhogen. 
 
De nieuwe EU-richtlijnen voor de jaarrekeningcontrole dwingen grote ondernemingen (OOB’s of PIE’s) elke tien jaar hun jaarrekeningcontrole publiek aan te besteden en elke 20 jaar móeten ze daarbij een andere accountant kiezen. Maar daarnaast worden de mogelijkheden om non-audit diensten te verlenen aan controle-klanten beperkt. Zelfs een mineure overtreding van die regels kan ertoe leiden, dat de controlerend accountant bij die klant geen controles meer mag doen.
 
Volgens BDO, dat de markt voor de betreffende dienstverlening in het VK inventariseerde, gaat het daar om 895 OOB’s, organisaties van openbaar belang, een markt voor accountantsdiensten die geschat wordt op € 10 miljard over de komende tien jaar.  
 
Het is te verwachten dat de Big4 hun grote en profijtelijke klanten met hand en tand zullen willen behouden, maar rond hun non-audit diensten zal het nodige veranderen. Juist daar, verwacht BDO, komen er nieuwe kansen voor de kleinere accountants, die daarmee ook hun gezicht kunnen laten zien bij klanten die – wat de jaarrekeningcontrole betreft – onbereikbaar zullen blijven.  
 
BDO:  “Het is afgelopen met het zoeken van de grenzen van wat mag en niet mag, wat die non-auditdiensten betreft. Alle OOB’s, en een fors deel van de overige grotere ondernemingen,  zullen een strikte scheiding aanbrengen tussen auditdiensten enerzijds, en hun aan andere accountants uit te besteden non-audit diensten anderzijds.”
 
Gerelateerde artikelen