DNB wil accountantscontrole op geconsolideerde verslagstaten verzekeraars

De Nederlandsche Bank (DNB) wil dat de Wet op het financieel toezicht (Wft) wordt aangepast, opdat de accountantsverklaring ook verplicht wordt voor geconsolideerde rapportagestaten van verzekeraars. Dit blijkt uit de Wetgevingsbrief 2017 waarin de wetgevingswensen van DNB staan.

Met de inwerkingtreding van Solvency II is volwaardig groepstoezicht geïmplementeerd. Er geldt nu — naast de al onder Solvency I bestaande solorapportageverplichting – ook een verplichting voor verzekeringsgroepen om geconsolideerde verslagstaten in te dienen. De wet voorziet echter niet in een verplichte accountantscontrole op deze geconsolideerde staten. Om de kwaliteit en betrouwbaarheid van de rapportages te waarborgen, verzoekt DNB om ook in een wettelijke verplichting voor een accountantsverklaring op de groepsstaten te voorzien. Betrouwbare rapportages en data zijn onmisbaar voor het toezicht, ook op groepsniveau, aldus DNB. DNB vraagt artikel 3:72 zevende lid Wft aan te passen opdat de accountantsverklaring ook verplicht wordt voor geconsolideerde rapportagestaten van verzekeraars.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën is niet principieel tegen deze wens van DNB, maar wijst wel op het gevaar van hogere administratieve lasten. Dijsselbloem: “De verplichting voor groepen om de geconsolideerde verslagstaten te voorzien van een accountantsverklaring, zou met zich brengen dat ook de verslagstaten van niet in Nederland gevestigde dochters in de reikwijdte van de accountantscontrole worden betrokken. Buitenlandse regelgeving vergt dit veelal niet. De Nederlandse eis zou derhalve voor in Nederland gevestigde verzekeringsrichtlijngroepen die actief zijn buiten Nederland een grote administratieve last tot gevolg kunnen hebben. Indien de wens zo kan worden vormgegeven dat het niet of nauwelijks tot een verhoging van de administratieve lasten zou leiden, zou deze wens kunnen worden gehonoreerd.”

Lees ook:

Gerelateerde artikelen