DNB en AFM kijken naar vergunningen ‘fintech’

De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) kijken of ze meer kunnen doen om technologische innovatie in de financiële sector te bevorderen. De toezichthouders zoeken uit of ze zogenoemde fintechbedrijven meer ruimte kunnen geven, door veranderingen door te voeren in hun vergunningverlening.

Ook openen DNB en de AFM binnenkort een soort informatiepunt, waar marktpartijen terechtkunnen met vragen over regelgeving en beleid. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om bedrijven die door automatisering en internet snel en goedkoop producten aanbieden, zoals leningen en verzekeringen.

Een en ander blijkt uit een verklaring van het Financieel Stabiliteitscomité (FSC), een adviesorgaan van de regering. In het comité spreken vertegenwoordigers van DNB, de AFM en het ministerie van Financiën ten minste twee keer per jaar over belangrijke financiële zaken.

Binnen het comité is ook gesproken over het aanstaande Britse referendum, waarbij de Britten gaan stemmen over een mogelijk vertrek van dat land uit de Europese Unie. De uitslag van de volksraadpleging kan grote economische gevolgen hebben, is eerder al veelvuldig aangekaart. Ook Nederlandse financiële instellingen kunnen in geval van een ‘Brexit’ te maken krijgen met veel marktonrust en onzekerheid. De directe verliezen voor Nederlandse banken en verzekeraars zijn volgens het comité naar verwachting evenwel beperkt, evenals de extra operationele kosten die een uittreding zou opleveren.

(ANP)

Gerelateerde artikelen