Diverse cliënten vragen om diverse accountants

Het American Institute of CPA’s doet samen met universiteiten zijn best om het accountantsberoep aantrekkelijk te maken voor meer vertegenwoordigers uit minderheden.
Niet meer dan 3% van de nieuwe medewerkers van accountantskantoren in de VS zijn African-Americans, zo blijkt uit recent onderzoek van AICPA. 
Anderzijds komen er steeds meer kleine en grote ondernemingen, die niet door witte mannen opgericht en/of geleid worden – en die etnische, gender- en sociaal-economische diversiteit zou je dus ook terug moeten zien in de accountancy en accountantskantoren, aldus AICPA en een aantal hoogleraren in de VS.  “Accountants zijn de poortwachters van Finance, en onze klanten voelen zich het meest op hun gemak bij adviseurs en partners-in-finance die dezelfde achtergrond delen. Daarom zouden die poortwachters een zelfde diversiteit moeten laten zien, zowel etnisch als (multi)cultureel. Alleen al om gelijke toegang tot de financiële markt te garanderen!”
 
Dat is een van de redenen waarom beroepsorganisaties als AICPA actief samenwerken met universiteiten, om te zorgen dat de pijplijn met nieuw talent niet alleen met witte jongemannen gevuld wordt, maar ook met vertegenwoordigers van andere sociale strata. 
Een van de manieren voor AICPA om dat doel te bereiken is bijvoorbeeld het verstrekken van beurzen aan ‘minority’ studenten, en het organiseren van voorlichtingsbijeenkomsten om ook Latino’s en gekleurde jongeren voort het vak te interesseren.
 
Elk kwartaal komt de AICPA National Commission on Diversity and Inclusion bijeen om strategieën en beleid te formuleren, en AICPA heeft ook een manager aangesteld voor ‘Pipeline Initiatives’.
Hoogleraren, o.a. van Princeton, startten vijf jaar geleden met het Rider University Aspiring Accounting Professional Program (RUAAPP), dat African-American, Hispanic, en Native American studenten in contact brengt met accounting professionals en stages voor hen regelt, inclusief een extra programma met wekelijkse bijeenkomsten en trainingen om beter te leren netwerken en de benodigde  ‘soft skills’ te ontwikkelen. RUAAPP vraagt de eigen afgestudeerden om zelf ook lezingen en dergelijke te geven op lokale high schools, om daar het evangelie van de accountancy te brengen aan minder kansrijke studenten.
Het ontbreken van representatieve diversiteit in het beroep moet een zorg zijn voor de kantoren, voor de opleidingen en universiteiten, en zeker voor de beroepsorganisaties wereldwijd, alduys de AICPA.
 
Zoals wij eerder berichtten, spelen dezelfde zorgen in Groot Brittannië –  hoe staat het met de diversiteit in accounting en accountants in ons eigen land? Zoek eens ‘diversiteit’ op de site van de NBA…
 
Gerelateerde artikelen