Discotheek betaalde lonen zwart uit: naheffingsaanslagen terecht

De Belastingdienst heeft terecht naheffingsaanslagen en vergrijpboetes opgelegd aan een discotheek die lonen zwart uitbetaalde. Dat heeft rechtbank Den Haag geoordeeld. Maar anders dan de fiscus is de rechter van oordeel dat de nageheven loonheffing in mindering komt op de winst voor de vennootschapsbelasting.

Na een boekenonderzoek heeft de Belastingdienst zich onder meer op het standpunt gesteld dat de exploitant van de discotheek zwarte lonen heeft betaald en de ontvangsten niet tot de juiste bedragen heeft verantwoord. De fiscus heeft daarom naheffings- en navorderingsaanslagen en vergrijpboetes opgelegd. In geschil is of dit terecht is en of daarbij omkering van de bewijslast geldt.

De rechtbank oordeelt op feitelijke gronden dat de bevindingen van de Belastingdienst juist zijn en dat de verschillen tussen de verantwoorde en de werkelijke omzetten dusdanig groot zijn dat omkering van de bewijslast geldt. De naheffingsaanslagen blijven in stand.

Anders dan de Belastingdienst is de rechtbank echter van oordeel dat de nageheven loonheffing in mindering komt op de winst voor de vennootschapsbelasting. De navorderingsaanslagen in de vennootschapsbelasting worden daarom verminderd.
 
Aangaande de vergrijpboeten oordeelt de rechtbank dat de discotheek, met name vanwege het betalen van zwarte lonen, willens en wetens omzet heeft verzwegen. De boeten zijn terecht opgelegd. Wel worden de boeten gematigd en verminderd wegens overschrijding van de redelijke termijn.

• ECLI:NL:RBDHA:2016:2965

Gerelateerde artikelen