Directeur NBA: ‘Roep vaker hulp in bij dilemma’s’

Bij worstelen met een vraagstuk zouden accountants collega's moeten raadplegen.

“Het is goed als je in situaties komt waarin je wordt uitgedaagd. Je kunt er je professionaliteit op los laten. En je hoeft het niet alleen te doen. Neem de tijd om iemand te zoeken die je kan helpen. Het kan een naaste collega zijn of een professionele coach.”

  • Veel accountants komen terecht in situaties waarin ze lastige knopen moeten doorhakken\
  • Foute oplossingen kunnen leiden tot tuchtklachten
  • Accountants zouden vaker hulp moeten inroepen van collega-accountants

Dat zegt Liane Vlaskamp, directeur van de NBA, in een interview op de wesbite van de organisatie. Ze pleit ervoor om dat accountants niet alleen aan een lastig professioneel dilemma werken. Dat komt regelmatig voor. Bij foute oplossingen lopen accountants het risico dat ze tegen een tuchtklacht oplopen.

“Zoek je collega’s op als je met een vraagstuk worstelt. Het voelt misschien alsof je je daarmee kwetsbaar opstelt maar ik heb geleerd dat mensen daar heel positief op reageren.”

Toen ze nog zelf accountant was kwam Vlaskamp ook zelf in een situatie waarin het lastig was om een keuze te maken. “Bij de accountantsorganisatie waar ik werkte had ik uitdagend en interessant werk waardoor ik intensieve en lange dagen maakte. Die werkdruk ging ten koste van mijn gezin en mijzelf. Ik denk dat veel mensen – vrouwen, maar ook mannen – daarmee worstelen. Door je werk mis je unieke momenten die je niet over kan doen.”

“Ik heb een persoonlijke afweging gemaakt en gekozen voor een combinatie van het moederschap en minder intensief maar even interessant werk. Dat was wel spannend maar ik accepteerde de onzekerheid. Achteraf gezien heeft die keuze goed uitgepakt.”

Gerelateerde artikelen