Dijsselbloem: Geen verplichte managementletter niet-OOB-corporaties

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën is er geen voorstander van dat woningcorporaties die niet de OOB-status krijgen verplicht worden om een managementletter van de accountant naar de toezichthouder Autoriteit Woningcorporaties te laten sturen.

Tweede Kamerlid Roland van Vliet had hiertoe onlangs een motie ingediend. In de motie wordt de regering verzocht voor de woningcorporaties, die niet de status van OOB krijgen, wel een managementletter verplicht te stellen en deze ook verplicht naar de toezichthouder te laten sturen. Dijsselbloem laat weten deze motie te ontraden.

Dijsselbloem schrijft in een brief aan de Tweede Kamer:  “Zoals de minister voor Wonen en Rijksdienst u eerder heeft gemeld, beslist de accountant of in aanvulling op het verplichte accountantsverslag, dat betrekking heeft op de hoofdlijnen van de bevindingen uit het accountantsonderzoek, een managementletter wordt opgesteld ten behoeve van het bestuur. Indien een dergelijke managementletter is opgesteld, kan de Autoriteit Woningcorporaties zelfstandig bepalen of het ten behoeve van het externe toezicht van belang is om deze op te vragen. Zoals ik tijdens het debat al heb aangegeven, voel ik er niet voor om aanvullend op de toekenning van de OOB-status, generieke maatregelen te nemen voor instellingen die niet als OOB worden aangemerkt. Dit zou er toe leiden dat er een tussenvariant ontstaat, gelet op de reeds bestaande regimes voor wettelijke controle en de wettelijke controle bij OOB’s. Om deze redenen wil ik de motie ontraden. De minister voor Wonen en Rijksdienst zal u op korte termijn inzicht geven in het aantal toegelaten instellingen dat een managementletter ontvangt.”

• Motie van Van Vliet over woningcorporaties die niet de status van OOB krijgen
• Kamerbrief VSO uitbreiding aantal organisaties van openbaar belang Wta

Lees ook:

Gerelateerde artikelen