‘Digitalisering verandert economie meer dan robotisering’

Digitalisering zal de Nederlandse economie meer veranderen dan robotisering. De focus in denkkracht zou moeten verschuiven van ‘robots naar snellere chips, data en het Internet of Things. Dit staat in de InnovatieIndex die ING heeft gepubliceerd.

Business modellen aanpassen
 
Ondernemers zien technologie steeds sneller op zich afkomen en verwachten dat zij hun business modellen hierop aan zullen moeten passen. Is Nederland klaar voor deze verandering? In de ING Innovatie Index worden de economieën van de 12 Nederlandse provincies beoordeeld op hun vermogen om te gaan met complexe technologische veranderingen. Onderzoek binnen het Nederlandse MKB (onder een kleine 800 ondernemers) laat zien dat bijna de helft een versnelling van technologie ervaart. Mede daarom denkt 42% dat men in de komende 5 jaar het businessmodel van de onderneming zal moeten aanpassen om relevant te blijven.

Snellere chips, Big Data en Internet of Things belangrijk

ING Economisch Bureau heeft 7 belangrijke doorbraaktechnologieën getoetst op hun potentiële impact op de Nederlandse economie. Daaruit komt naar voren dat Internet of Things, Big Data en computing power (betere chips) het hoogst scoren. De impact van alternatieve energie, nieuwe materialen, maar vooral robotica en 3D-printen is relatief minder groot. Wel zijn er een aantal sectoren, zoals de maakindustrie en landbouw, waarin alle 7 technologieën samenkomen. Zij staan voor een complexe verandering.

Complexe verandering Maakindustrie en Landbouw

Gevolg is dat ook provincies met een relatief grote maakindustrie en landbouwsector, Noord-Brabant, Zeeland, Limburg en Overijssel, een complexe verandering op zich zien afkomen. De Randstadprovincies, met veel dienstverleners, zien een relatief minder complexe verandering op zich afkomen. Voor hen speelt vooral de verdere digitalisering (Big Data en Internet of Things) een rol.

Randstadprovincies, Flevoland en Noord-Brabant klaar voor verandering

De mate waarin provincies op complexe veranderingen kunnen inspelen is afhankelijk van hun aanpassingsvermogen.  De Randstadprovincies, Flevoland en Noord-Brabant hebben een sterk aanpassingsvermogen. Zij beschikken over een dynamisch bedrijfsleven en een relatief hoogopgeleide en jonge beroepsbevolking. Zeeland, Limburg, Overijssel, Drenthe en Friesland werken met een lager opgeleide, oudere beroepsbevolking en een minder dynamisch bedrijfsleven.  Zij zullen naar verwachting meer moeite hebben met de verandering die op hen afkomt. Marieke Blom, hoofdeconoom van ING Nederland: ‘Vijf provincies die samen twee derde van de Nederlandse economie vormen staan er goed voor. Het is echter zaak voor beleidsmakers en bedrijfsleven om ook provincies die minder goed gepositioneerd zijn mee te trekken. Door hier in te zetten op smart industry en smart farming wordt de Nederlandse uitgangspositie nog sterker en kan een extra groeimotor ontstaan.’

• ING Innovatie Index

Gerelateerde artikelen