Digitale oprichting BV mogelijk per 1 januari

De ondernemer verschijnt per videoverbinding bij de notaris.

Vanaf 1 januari 2024 wordt het mogelijk om volledig digitaal een BV op te richten. De fysieke tussenkomst van een notaris is daardoor niet meer nodig. Het opstellen van de notariële aktes, de identificatie en ondertekening verlopen volledig digitaal. 

De mogelijkheid om digitaal een BV op te richten vloeit voort uit een Europese richtlijn. Notarissen moeten nu worden voorbereid op ondernemers die op afstand hun BV gaan oprichten. 

Volgens de wet die de digitale oprichting van een BV faciliteert, moet de notaris zijn aangesloten op een speciaal systeem voor gegevensverwerking dat wordt beheerd door de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie. Via dit systeem of centraal passeerplatform verschijnt de cliënt online voor de notaris door middel van een digitale audio-videoverbinding. Ook vindt via dit systeem digitale identificatie plaats en wordt digitaal ondertekend.

De digitale oprichting van de besloten vennootschap had eigenlijk al twee jaar geleden mogelijk moeten zijn. Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft echter uitstel bedongen. In april 2022 is het wetsvoorstel dat digitale oprichting van een BV mogelijk moet maken naar de Tweede Kamer gestuurd. Het wetsvoorstel is in juni 2023 door de Tweede Kamer en vervolgens ook door de Eerste Kamer aangenomen.

 

Gerelateerde artikelen