Opening Accountancy Expo: ‘Denk om, zeg ja!’

ACCOUNTANCY EXPO 2019 - Ruim duizend accountants geven dinsdag 18 juni acte de presence op het ICT-innovatie event van het jaar. Op de Accountancy Expo 2019 presenteren experts en leveranciers de laatste innovaties in accountancy-land. Een verslag van de opening.

Bekijk hier de foto's van Accountancy Expo 2019

Op de Accountancy Expo 2019 presenteren experts en leveranciers de laatste innovaties in accountancy-land. Een verslag van de opening.

Omdenkers Rens en Pepijn hebben de lachers aan hun zijde tijdens de opening van Accountancy Expo 2019. Hun ‘omdenkclinic’ verandert problemen in uitdagingen. De accountants hadden er wel oren naar.

“Noem eens een typisch accountant woord”, vuurt Pepijn zijn eerste vraag als een vuurpijl de zaal in. Na voorspelbare antwoorden als ‘robotica’ en ‘materialiteit’ komt daar ‘PSD2’ uit de bus. Waarmee de omdenkers wel wat kunnen… “Geen ‘nee,’  geen ‘ja maar’ zeggen”, orakelt Pepijn. Waarna hij zijn collega Rens vraagt: “Weet jij wat PSD2 is?” Het resolute antwoord: “Ja, daar werk ik mee. Daar communiceer ik mee. Ook met collega’s, vrienden en familie. Die zitten hier trouwens allemaal in de zaal!”

Accountant Frank wordt naar voren gehaald en op de proef gesteld. “Je kan enorm liegen he?” Na het aarzelende antwoord “ehhh, ja”, wordt hij terug naar zijn stoel gehoond. Michelle weet de omdenkers beter van repliek te dienen: “Je houdt van vakanties he?” “Ja!” “Naar warme landen he?” Ja!” “Naar IJsland ook, he?” “Nee”, trapt Michelle uiteindelijk toch in de val.”

“Van 'nee' en ‘ja maar’ naar ‘ja’ zeggen, dat verandert je wereld”, aldus Pepijn. “Wie weet waar je vanavond nog belandt, als je ‘ja’ zegt!”  

Vervolgens toveren de omdenkers problemen tevoorschijn. Een cafehouder die eigenlijk alleen drank wil verkopen, maar omdat zijn klanten daarom vragen ook met snacks moet leuren. Hoe los je dat op?

Febo-muur in die kroeg

De antwoorden van de meest alerte accountants in de zaal: “Door een Febo-muur in die kroeg te plaatsen.” “Door samen te werken met de lokale snackbar.” “Shop in een shop.” Een net uit Friesland in het Autotron gearriveerde accountant komt dicht in de buurt: “Door aan te geven dat klanten zelf hun hapjes mee moeten nemen en hen als dank een gratis consumptie te geven…”

Goed, reageren de omdenkers. Op die gratis consumptie na dan. “In een cafe in Hengelo hebben ze dat zo opgelost. 'Wil je hier ook eten, neem het dan zelf mee!' Het leidde tot een levendige zaak waar die ene klant met bitterballen komt opdagen en de andere weer met broodjes. Je staat niet in de file, je bent de file.”

Ook de volgende casus wordt door een wakkere boekhouder opgelost. Een Nederlandse uitgever wil een Amerikaans boek over de maffia op de markt brengen. Maar twee experts spreken elkaar tegen. De een vindt het een geweldig werk dat een uniek beeld van de georganiseerde misdaad schetst, de ander boort het werk regelrecht de grond in.

“Speel die twee tegen elkaar uit”, lacht een vrouwelijke accountant. “Nou, helemaal goed”, antwoordt omdenker Pepijn. “Het boek is inmiddels uitgegeven met de totaal verschillende reacties van die twee experts op de achterflap. En met de tekst: ‘Nu al het meest controversiele boek over de maffia ooit!”

Waarna omdenkers Rens en Pepijn de aandachtig luisterende accountants met hun conclusie adviseren: “Maak van je probleem dus een nieuwe uitdaging!”  



[avg-advertorial slug=”kom-naar-de-accountancy-expo-op-16-juni-2020″]