‘Delta Lloyd kreeg boete om misbruik geheime informatie’

Verzekeraar Delta Lloyd misbruikte geheime informatie toen het bedrijf in 2012 financiële producten verkocht in aanloop naar een vertrouwelijke vergadering van De Nederlandsche Bank (DNB). Dit schrijft het Financieele Dagblad vandaag.

Delta Lloyd zou niet alleen vertrouwelijk verschafte informatie hebben misbruikt, maar ook met voorkennis hebben gehandeld, meldt de krant op basis van anonieme bronen.

Nadat DNB drie dagen voor een vertrouwelijke vergadering op vrijdag 29 juni uitnodigingen had verstuurd, probeerde Delta Lloyd erachter te komen waar de bijeenkomst over ging. De vergadering werd, zo bleek, gehouden om aan te kondigen dat de rekenrente voor de berekening van verzekeringsverplichtingen met een looptijd langer dan twintig jaar zou worden verhoogd. 

Op basis van de deze informatie heeft Delta Lloyd enkele rentederivaten (een financieel product waarmee je je kunt verzekeren tegen renterisico’s) verkocht , aangezien die niet meer nodig zouden zijn met de gunstigere rekenrente. Het financiële voordeel dat Delta Lloyd daarmee behaalde wordt geschat wordt op 21,6 miljoen euro, dat moet de verzekeraar weer inleveren. Daarbovenop komt een boete van 1,2 miljoen euro die DNB heeft opgelegd

Delta Lloyd moet in totaal 22,8 miljoen euro boete betalen, de hoogste boete die de DNB ooit uitdeelde. Ook heeft DNB het vertrek van CFO Emiel Roozen afgedwongen. 

Gerelateerde artikelen