Deloitte wijst op specifieke risico’s Intercompany Accounting

Vooral na een fusie of overname willen de samengevoegde bedrijven zich nogal eens wagen aan risicovolle boekhoudmanoeuvres.
In een nieuw rapport Cleaning up the mess under the bed – Why intercompany accounting is increasing corporate risk, bespreken de deskundigen van Deloitte de impact van ‘intercompany accounting’, ofwel ICA: de verwerking en boekhoudkundige vastlegging van interne financiële activiteiten, die meerdere juridische entiteiten binnen een concern raken. Bij ICA kan het gaan om interne levering van diensten of producten, om het delen van (bijv. accountants)kosten, kostenallocaties, royalty-verrekeningen en financieringstrajecten.
ICA is derhalve een breed domein dat, met de boekhouding als basis, de tentakels kan uitspreiden naar andere functies als tax, treasury, en natuurlijk finance.
 
De wereldwijde focus op agressieve tax planning richt zich niet voor niets vooral op ICA. Uit meerdere recente casus blijkt hoe vooral multinationals hun interne transacties ‘stroomlijnen’ en volgens sommigen misbruiken. Deloitte raadt in dit rapport ondernemingen aan om een grondig zelfonderzoek te verrichten en eventuele misstappen in het verleden ten spoedigste recht te trekken. Ook doet Deloitte aanbevelingen om een meer proactieve en preventieve benadering te kiezen voor zowel de accounting als de tax en treasury functies. 
 
Organisaties die dat nalaten stellen zich bloot aan forse risico’s, waaronder dure rechtszaken, lastige onderzoeken door toezichthouders en inspecties, reputatieschade en verlies van vertrouwen bij de aandeelhouders.
Het rapport dat naast tips een flink aantal illustratieve voorbeelden geeft  kunt u hier downloaden.
Gerelateerde artikelen