Deloitte verliest laatste DAX-30 cliënt

In de concurrentiestrijd van de Big Four in Duitsland staat Deloitte op een gevoelige achterstand.
K+S AG is de grootste beursgenoteerde zoutwinningonderneming en leverancier van meststoffen ter wereld, genoteerd aan de Frankfurter beurs. Nu deze laatste grote Deloitte-cliënt uit de DAX-30 afzakt naar de MDax,  loopt het kantoor een forse achterstand op, vergeleken met de drie andere Grote Vier, KPMG, PwC en EY. Willen de 30 grootste Duitse ondernemingen Deloitte niet meer?  
 
Deloitte Duitsland heeft vooral cliënten onder de middelgrote ondernemingen en probeert al jaren meer grote DAX-klanten te winnen. Ook in ons buurland hoort Deloitte nog bij de Big Four, maar is met een omzet van 790 miljoen euro (2014) veel kleiner dan KPMG (1,51 miljard), Ernst & Young (1,53 miljard) en PwC (€1,65 miljard).
Door het verdwijnen van de enige klant uit de DAX 30 naar de lagere beursregionen, wordt de concurrentie op en om dat aantrekkelijke marktsegment voor Deloitte nog moeilijker. EY heeft er drie klanten, PwC tien en KPMG liefst zeventien, nu ProSiebenSat.1 de plaats van K+ S overneemt in de rij van 30 grootste Duitse ondernemingen.
 
Eén lichtpuntje: in december werd bekend dat Deloitte de strijd om het Prüfmandat, de controleopdracht van Bayer gewonnen heeft. Daarmee groeit wellicht de aantrekkelijkheid van Deloitte voor de andere groten weer een beetje. Maar die opdracht begint pas na 2017…
 
Gerelateerde artikelen