Deloitte gaat ‘contextueel’ werven en selecteren

De laatste tijd werd in Groot Brittannië geklaagd over accountantskantoren als bastions van witte mannen met een oxbridge-opleiding. Deloitte gaat actief werken aan meer diversiteit.
Deloitte UK  wil voor 1500 vacatures kandidaten gaan selecteren op basis van ‘contextualised data’. 
Bij de interviews mag pas nadat een aanbod aan de kandidaat gedaan is gevraagd worden welke school of universiteit de kandidaat bezocht heeft. Verder komen er 100 nieuwe BrightStart- functies voor schoolverlaters die naast hun werk voor Deloitte verder kunnen studeren; en 200 studenten krijgen werkervaring bij Deloitte aangeboden, inclusief intensieve mentoring-diensten.
 
De term ‘contextueel’ is een typisch voorbeeld van hypercorrecte ‘newspeak’: het betekent namelijk dat mensen, in dit geval kandidaten voor een functie, puur beoordeeld worden op basis van de kwaliteiten die uit hun sollicitatiebrief en –interview blijken, zonder dat ‘bias’ betreffende sociale, educatieve of etnische achtergrond een kans krijgt. Met andere woorden: de ‘context’ van de kandidaat mag geen (negatieve) rol spelen. 
 
Deloitte heeft nu aangekondigd gebruik te maken van zo gecontextualiseerde opleidingsgegevens om 1500 afgestudeerden een baan aan te bieden. Zij werken daartoe samen met Rare, “specialist in diversity recruitment”.
Vanuit het samenwerkingsverband krijgen de recruiters van Deloitte een set gestandaardiseerde gegevens over mogelijk geschikte kandidaten – waarbij wél rekening wordt gehouden met de relativiteit van leerprestaties. Zo wordt een kandidaat die goed presteerde op een B-school hoger gewaardeerd dan een kandidaat die gewoon presteerde op een A-school. Dat moet er voor zorgen, dat kandidaten met een Eton-achtergrond niet meer kans hebben op een accountancy-baan, dan gelijkwaardige kandidaten die aan een middelbare school in een achterstandswijk hun diploma behaalden.
 
Het doel van Deloitte is tweeledig: enerzijds een nieuwe bron van broodnodig talent aanboren, en anderzijds  maatschappelijk verantwoord helpen de sociale mobiliteit in het Verenigd Koninkrijk te verbeteren.
 
Gerelateerde artikelen