Deloitte en Bank of Ireland experimenteren met blockchain

De financiële sector kijkt met grote belangstelling naar de mogelijkheden van blockchain technologie, maar concrete toepassingen zijn nog beperkt. Bank of Ireland en Deloitte werken samen aan een experiment, waarbij tevens rekening wordt gehouden met de MiFID II regulering.

Het experiment bij Bank of Ireland is een proof-of-concept, vertelt Bart Korteweg, Deloitte Risk Services. “Bank of Ireland brengt transactie-gerelateerde data vanuit de bestaande systemen over naar blockchain technologie. De blockchain bestaat uit blocks die gevoed worden door tijdgerelateerde batches, waardoor je continu inzicht hebt in transacties.”
 
Schaduwsysteem

Doel van het project is tweeërlei. Enerzijds op een efficiënte manier transacties administreren om de technology ‘live’ beter te begrijpen. Anderzijds voldoen aan de transparantie-vereisten vanuit MiFID II. Een extra aandachtspunt is dat het experiment prima kan worden uitgevoerd naast de bestaande legacy systemen, zonder het proces aan te passen en zonder grote risico’s te lopen. “Bij Bank of Ireland draait het als een schaduwsysteem. Zo creëer je een concept waarna je een volgende fase van ontwikkeling kunt doormaken, en waarmee je voorop loopt binnen de eigen sector.”
 
Transparantie

Blockchain helpt ook om de vereiste transparantie te vergroten. “Omdat je in de blocks alle informatie over de transacties vastlegt kun je die ook relatief eenvoudig weer ontsluiten. De effectenhandel vereist transparantie dus is er continu behoefte aan informatie, dat zit van nature in blockchain. Het kan enorm veel transacties betreffen in korte tijd, tot wel 20.000 per seconde. Dat stelt Bank of Ireland in staat om het aantal transacties te kunnen opschalen.”
 
MiFID II regelgeving

De ‘Markets in Financial Instruments Directive’ is een Europese richtlijn zodat alle EU-lidstaten deze wet moeten implementeren in hun nationale wet- en regelgeving. Dat geldt niet alleen voor banken die effectentransacties doen maar ook voor vermogensbeheerders en -adviseurs. “Op 3 januari 2018 moet de wet geïmplementeerd zijn, terwijl het wetgevingsproces voor een deel nog loopt. Die grote tijdsdruk is een enorme uitdaging. Maar het is mooi om te zien dat een nieuwe techniek als blockchain desondanks voor dit doel kan worden ingezet.”
 
Blockchain technology-group

Deloitte Ireland is rechtstreeks betrokken bij het project van Bank of Ireland en is, net als Deloitte Nederland, aangesloten bij de blockchain technology-group. “Dat is een wereldwijd opererend team in samenwerking met klanten die concrete toepassingen neerzetten. Via de blockchain technology-group zijn de lijnen kort en wordt kennis gedeeld waar ook Deloitte Nederland en uiteindelijk onze klanten van profiteren. Deloitte begrijpt de business en de processen binnen die business heel goed en ook waar het naar toe beweegt. Bovendien werkt Deloitte Nederland intensief samen met het Rubix Platform om een infrastructuur te bouwen voor blockchain applicaties. Om dit te realiseren investeert Deloitte in een toegewijd blockchain team,” aldus Deloitte.
 
Goedkoper

De blockchain technologie biedt volgens Deloitte veel kansen: “Blockchain is een heel natuurlijke manier om contracten te verwerken. Het betekent dat je IT-processen gemakkelijker kunt inrichten en transparanter maakt, en je organisatie ‘leaner’. In de effectenhandel zijn veel schakels betrokken in het proces. Dat begint bij de consument en eindigt bijvoorbeeld bij een beurs of handelsplatform waar de daadwerkelijke transactie plaatsvindt. Al die schakels er tussenin hebben een rol in het proces. Met behulp van blockchain kun je veel van die rollen stapelen waardoor het proces veel goedkoper wordt. Zo kan de consument dus goedkoper een transactie in een bepaald aandeel verrichten. Ook andere gebieden zijn kansrijk, zoals payments. Een aantal banken experimenteren hier al mee, ook in Nederland.”
 
Experimenteren en innoveren

Bij het project met Bank of Ireland ziet Deloitte dat partijen gewoon ‘in huis’ onderzoeken hoe zij blockchain kunnen toepassen. Zij bouwen een gesloten systeem waarin informatie voor iedereen toegankelijk is, maar wel beschermd binnen de muren van de bank. Bart Korteweg verwacht dat veel partijen op een dergelijke manier gaan experimenteren. “Het zou mij niet verbazen als uiteindelijk in de hele financiële sector bijna alles via blockchain gaat lopen. Vanwege het disruptieve karakter van de technologie is de tijd rijp om samen met onze klanten, net zoals met Bank of Ireland, te gaan experimenteren en innoveren.”

Lees ook ‘Bank of Ireland experiments with blockchain technology’.

 

(Deloitte

Gerelateerde artikelen