Deloitte Corporate Survey: treasury meer dan ooit strategische functie

In hun rapportage over de tweejaarlijkse Global Corporate Treasury Survey concludeert Deloitte dat effectieve treasury steeds belangrijker wordt, en dat nieuwe technologie multinationals moet helpen liquiditeitsrisico’s te mitigeren en cash te ‘repatriëren”.
De Global Corporate Treasury Survey biedt steeds een belangwekkende indicator voor hoe moderne state-of-the-art treasury afdelingen van grote multinationals weten om te gaan met de complexiteit en volatiliteit van het moderne ondernemen. Deze  mondiaal werkende treasurers  blijken zich dezer dagen vooral zorgen te maken over cyber security en hoe te opereren in en met opkomende markten en hun overheden. 
"Naarmate treasury een steeds strategische rol krijgt, groeit ook het belang van haar functie als risk manager,” zegt Melissa Cameron, Deloitte & Touche LLP’s ‘global treasury leader’. “Uit ons onderzoek blijkt hoe zij weten om te gaan met management van en control over real-time financial exposures in alle hoeken en gaten over de hele wereld.”
Zo meldt 50 procent van de deelnemers dat hun grootste uitdaging ligt in het omwisselen van valuta naar de eigen munt en de bijbehorende koersfluctuaties. Vier van de toen treasurers geeft bovendien toe dat het moeilijk is om precies zicht te krijgen en te houden op de cash flow en risico’s in al die landen. 
65 procent geeft aan dat zij niet over één geïntegreerd systeem beschikken, en dat zij soms handmatig gegevens uit verschillende systemen moeten consolideren – hetgeen de zaak ingewikkeld maakt en de kans op fouten of te traag reageren verhoogt.  
Desondanks is een gecentraliseerde corporate treasury nog steeds het meest ideale en gebruikte model, zo rapporteert 76% van de respondenten. Die verdergaande centralisatie, de opkomst van ‘centers of excellence’ en in-huis banken geven aan dat gedecentraliseerde treasury iets uit het verleden is. 
Belangrijke probleemgebieden zijn de verschillende vormen en maten van protectionisme en belemmeringen van het vrij verkeer van, in dit geval, cash (en de gevolgen daarvan voor de balans); de toenemende aandacht voor wettelijke maatregelen tegen winstverschuivingen, en cyber-bedreigingen specifiek tegen de treasury-functie – door phishing, social engineering en hacking. . 
Het volledige rapport is te downloaden via www2.deloitte.com/
Gerelateerde artikelen