Onderzoek: ‘Bedrijven steeds banger voor gebruik van AI’

Bedrijven investeren in AI, ondanks zorgen over effectiviteit en regelgeving

De adoptie van Generative AI (Gen AI) heeft een kritieke fase bereikt. Bedrijven kijken steeds kritischer naar de toegevoegde waarde van AI voor efficiëntie en productiviteit. Ook groeit het bewustzijn over de risico’s van het gebruik. Desalniettemin wil twee derde van de bedrijven de investeringen in AI opvoeren. Dat komt naar voren uit internationaal onderzoek van het Deloitte AI Institute.

  • Bedrijven verhogen AI-investeringen ondanks onzekerheid over productiviteit.
  • Tekort aan data hindert effectieve toepassing van Generative AI.
  • Regelgeving blijft grootste zorg bij adoptie van AI-technologie

Volgens Deloitte snakt meer dan de helft van de bedrijven naar het opvoeren van de productiviteit. Ze hopen dat AI daar een handje bij helpt. Maar slechts een derde van de ondervraagde bedrijven meet of deze verbetering ook echt plaatsvindt na investeringen in AI. [Artikel gaat verder na de volgende advertentie]

Goed adviseren betekent uw cliënten informeren over relevante informatie en evenementen. Attendeer de CFO’s uit uw netwerk daarom op Leadership in Finance Summit 2024. Op 7 november gaan 300 CFO’s, financieel directeuren en corporate controllers met experts in gesprek over hoe AI de rol van finance leaders herdefinieert.

Dat bedrijven toch hun investeringen in AI willen opvoeren komt vanwege de verwachtingen over generatie AI. Driekwart van de ondervraagde bedrijven zegt om deze redenen extra te investeren in AI. Bijna de helft van de bedrijven heeft echter moeite met de toepassing van AI. Het grootste probleem is het tekort aan data om generatieve AI in te zetten.

Angst

Daarnaast zijn bedrijven ook bang voor het toepassen van AI. De grootste zorg is of ze met het toepassen van AI de regelgeving nog naleven. Voor ruim een derde van de respondenten is dit het grootste obstakel om verder te investeren in AI. Daarnaast vrezen ze voor het beheren van de risico’s van AI en het onbreken van een goed model voor de governance rond AI. (tekst loopt door onder het blok)

Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.

Het rapport van Deloitte over investeringen in AI is gebaseerd op een enquête onder 2.770 respondenten op directie- tot C-suite-niveau in veertien landen. Allemaal ervaring met AI en experimenteren ze met generatieve AI.

Vijf drempels voor AI-gebruik door accountants

 

 

 

Gerelateerde artikelen