Deloitte: 9 van de 10 CFO’s willen toch weer in de kosten snijden

88% van de Fortune 1000 ondernemingen denkt de komende twee jaar nog meer te kunnen bezuinigen.
Elke twee jaar ondervraagt Deloitte CFO’s van grote aan Wall Street genoteerde bedrijven naar wat zij vinden van de kosten en wat zij daaraan denken te verbeteren. Waren de besparingsplannen vorige keer vooral gericht op het vrijmaken van geld om te investeren in verdere groei, dit keer blijken ook maatregelen overwogen te worden die we nog kennen uit de crisisperiode rond 2008: werkkapitaal optimaliseren, effectiever treasury en credit management, en aandacht voor de cash flow. En dat terwijl die zelfde bedrijven toch een gezonde groei laten zien.
 
In Thriving in uncertainty Deloitte’s fourth biennial cost survey: Cost improvement practices and trends in the Fortune 1000 lezen we de resultaten van het betreffende onderzoek. Daaruit blijkt dat 88% van de deelnemers (10% meer dan twee jaar geleden) denkt de komende twee jaar verder te moeten bezuinigen. De grootste zorg is de labiele wereldeconomie, die zorgt voor een lagere vraag naar diensten en producten, en voor grotere valutarisico’s.
 
Wel bleef ‘save to grow’ als belangrijkste doelstelling overeind, maar nu is de focus meer op de balans gericht dan op centralisatie en outsourcing. Misschien is daar weinig meer te halen? In elk geval, zegt Deloitte, gaat het nu om acties die meer passen bij een bedrijf dat in de gevarenzone zit dan bij een groeistrategie. 
 
59% van de respondenten wil de kosten de komende twee jaar met 10% of meer omlaag krijgen. Maar tegelijk kan geconcludeerd worden, dat 2/3 van de eerdere bezuinigingsinitiatieven niet het beoogde doel realiseerden. Het percentage ‘besparingsprogramma’s die hun target niet haalden’ steeg van 48% in 2013 naar 58% in 2015. 
Gerelateerde artikelen