Delaware verdient $1 miljard per jaar – alleen al aan de registratie van nieuwe postbusfirma’s

Belastingparadijs Delaware is al meer dan een eeuw hét voorbeeld voor Panama, de Maagdeneilanden en andere fiscale toevluchtsoorden.
Al die tijd heeft de staat Delaware actief bedrijven gelokt, door aparte rechtbanken voor ondernemingen, wetten die het mogelijk maken elders belasting te ontduiken en een systeem voor het oprichten van vennootschappen dat uitblinkt in vertrouwelijkheid en anonimiteit voor de feitelijke eigenaren.
Geen wonder dat het land meer vennootschappen telt dan inwoners – ruim 1,1 miljoen op 935.000 inwoners. Een iconisch kantoorgebouw in Wilmington, 1209 Orange Street, huisvest liefst 285.000 bedrijven. Twee derde van de Fortune 500 ondernemingen en 60% van de Amerikaanse hedge funds heeft de hoofdzetel in Delaware. 
 
Zowel het Tax Justice Network als National Geographic Magazine hebben recentelijk Delaware aangewezen als de meest duistere fiscale vrijplaats ter wereld. Natuurlijk gaat het in de meeste gevallen om geheel legale constructies, maar critici vermoeden dat ook vele despoten, dictators, wapenhandelaren en maffiabazen er hun ‘legitieme’ trusts en vennootschappen hebben verborgen. 
 
Het is opvallend hoe zuinig in de VS gereageerd is op de Panama Papers. De minister van Binnenlandse Zaken van Delaware bijvoorbeeld, Jeffrey Bullock, was er als de kippen bij om te benadrukken hoe belangrijk het is “ to address money laundering and other criminal activities by people misusing U.S. legal entities,”. Maar de meest effectieve manier, zei hij, is en blijft aanpassing van federale wetgeving door Washington. En Washington weigert al jaren anders dan met de mond nieuwe internationale standaards rond transparantie over te nemen. Laat staan de regering van Delaware.
 
“En waarom zouden ze?” zegt Sheldon D. Pollack, hoogleraar Rechtsgeleerdheid aan de University of Delaware. “Een groot deel van de economie van dit land draait op brievenbusfirma’s. Als de staat zich wil blijven onderscheiden kan ze beter juist méér privacy bieden, in de internationale concurrentieslag tussen landen. Bijvoorbeeld met Wyoming en Nevada, de andere belastingparadijsjes in de VS!”
 
Meer details over de bijzondere fiscale faciliteiten van Delaware leest u via accountingtoday.
Gerelateerde artikelen