Definitieve besluitvorming over toekomst rechtbanken uitgesteld

De beslissing over de toekomst van de rechtbanken komt niet dinsdag, zoals aangekondigd, maar pas op 28 september. Dat meldt de Raad voor de rechtspraak. Reden voor het uitstel is de grote onrust die is ontstaan na de aankondiging van de plannen, die inhouden dat in Alkmaar, Almelo, Assen, Dordrecht, Lelystad, Maastricht en Zutphen alleen nog eenvoudigere zaken worden behandeld.

Maandag uitte de vakvereniging voor rechters en officieren van justitie NVVR nog kritiek op de gang van zaken: een week nadat het meerjarenplan werd gepresenteerd zou het definitief worden vastgesteld. De NVVR eiste uitstel van het besluit en tijd voor een fatsoenlijke consultatieronde.

‘De zorgen over de toegankelijkheid van de rechter en de kritiek die is geuit op het proces, hebben ons ervan overtuigd dat we meer tijd moeten nemen voor interne en externe consultatie’, meldt Frits Bakker, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak dinsdag.

De gemeente Maastricht reageert verheugd op het bericht over het uitstel en pleit ervoor dat de extra tijd gebruikt wordt om alle inhoudelijke en financiële argumenten te delen. Burgemeester Annemarie Penn zegt te hopen dat op die manier ‘niet alleen een beter plan maar ook een voldragen plan’ zal ontstaan. 

(ANP)

Gerelateerde artikelen