Deense pensioenpremie moet ‘CSRD-proof’ worden

Verduurzaming pensioenpremies

Het deense pensioenfonds ATP heeft bedrijven in de investeringsportefeuille aangespoord om duidelijker in lijn te rapporteren met de EU-duurzaamheidsregels, de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) die in januari 2023 in werking is getreden. Dat meldt een Britse website.

  • ATP benadrukt gerichte rapportage onder CSRD
  • Bedrijven moeten focussen op kernwaardeketens
  • Strengere nalevingsvereisten wereldwijd

Pensioenfonds ATP heeft een waarde 95,2 miljard euro in Deense kronen. Het hoofd van de aandelenafdeling en Chief Investment Officer hebben in een brief aan de bedrijven waarin geinvesteerd wordt, het belang benadrukt van gerichte en relevante rapportage; “CSRD moet relevante en essentiële informatie bieden aan gebruikers van financiële en maatschappelijke gegevens.” [Artikel gaat verder na de volgende advertentie]

Goed adviseren betekent uw cliënten informeren over relevante informatie en evenementen. Attendeer de CFO’s uit uw netwerk daarom op Leadership in Finance Summit 2024. Op 7 november gaan 300 CFO’s, financieel directeuren en corporate controllers met experts in gesprek over hoe AI de rol van finance leaders herdefinieert.

Implementatie van de CSRD

De EU-richtlijn heeft als doel de bestaande regels voor sociale en milieu-informatie te moderniseren en te versterken. Bedrijven moeten rapporteren volgens de Europese duurzaamheidsrapportagestandaarden (ESRS) en deze regels voor het eerst toepassen in het boekjaar 2024, voor rapporten die in 2025 worden gepubliceerd.

Balans zoeken tussen detail en relevantie

Het pensioenfonds waarschuwt er wel voor dat bedrijven zich niet moeten verliezen in teveel detail. “Het is belangrijk om gefocust te blijven op het doel van de CSRD,” Het fonds geeft de voorkeur aan rapportage van minder maar significantere datapunten, in plaats van veel niet-significante datapunten. De investeerder streeft er naar dat bedrijven zich richten op hun kernwaardeketens, waar ze een grote impact hebben of financieel belangrijk zijn.

Stimulans voor verstandige implementatie

ATP hoopt dat de brief bedrijven zal stimuleren om de CSRD op een verstandige manier te implementeren. Dit moet bijdragen aan een meer duurzame richting voor iedereen. “Dit geldt zowel voor het kiezen van thematische standaarden als de onderliggende datapunten,” aldus topman Svenstrup. Hij benadrukte dat bedrijven constant moeten kijken naar de waarde van de informatie voor de eindgebruiker.

Wereldwijd 

Volgens recente rapporten overwegen ook enkele grote Amerikaanse bedrijven, waaronder techgiganten als Google en Apple, vergelijkbare rapportagevereisten in te voeren om aan Europese standaarden te voldoen. Experts verwachten dan ook dat CSRD mogelijk de standaard kan worden voor wereldwijde duurzaamheidsverslaggeving. Zij wijzen er op dat accountants zich moeten voorbereiden op intensievere controles en strengere nalevingsvereisten. Dit kan  hun rol in bedrijfsvoering verder versterken.

 


Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.

Gerelateerde artikelen