Deadline aanmelding nieuwe kor-regeling nadert

Ondernemers en organisaties met een jaaromzet tot twintigduizend euro die direct per 1 januari 2020 gebruik willen maken van de vernieuwde kleineondernemersregeling (KOR), hebben nog maar een aantal dagen om zich aan te melden. Dat meldt De Belastingdienst.

Vanaf 1 januari 2020 kunnen in Nederland gevestigde ondernemers kiezen voor een vrijstelling voor de omzetbelasting (btw) wanneer zij niet meer dan 20 duizend euro omzet in een kalenderjaar hebben. Voorheen kwamen ondernemers in aanmerking voor de KOR wanneer zij minder dan 1883 euro aan BTW per jaar moesten afdragen. 

Ondernemers die gebruik willen maken van de nieuwe regeling kunnen zich aanmelden door een formulier in te vullen en per post op te sturen naar de Belastingdienst. Wie later is met zijn aanmelding, kan nog steeds deelnemen aan de regeling, maar maakt vanaf het eerstvolgende btw-aangiftevak gebruik van de vrijstelling. Een ondernemer die zich bijvoorbeeld op 2 februari aanmeldt voor de KOR, is per 1 april vrijgesteld van de btw.

Kleine ondernemers die voldoen aan de voorwaarden en zich aanmelden voor de nieuwe KOR, doen mee voor een periode van minimaal drie jaar. Tenzij de omzet in één kalenderjaar boven de twintigduizend euro komt. Dan dienen zij zich af te melden voor de regeling en passen ze direct weer de reguliere btw-regels toe. Eenmaal afgemeld, kunnen ondernemers en organisaties drie jaar lang niet meer deelnemen aan de regeling. Daarom is het belangrijk de jaaromzet van tevoren goed in te schatten. Hiervoor ontwikkelde de Belastingdienst een hulpmiddel.
 

Meer informatie via de Belastingdienst

Gerelateerde artikelen