De wereld gaat ten onder aan schulden, waarschuwt Goldman Sachs
Vergrijzing en steeds maar groeiende schulden dreigen de solvabiliteit van veel landen te ondermijnen, waarschuwt de European chief executive van Goldman Sachs Asset Management.
Andrew Wilson, CEO voor Europa, het Midden Oosten en Afrika (EMEA) beoordeelt de groeiende schulden van de landen, wereldwijd, als een van de grootste risico’s die de wereldeconomie bedreigen.
Demografische ontwikkelingen in de ontwikkelde landen vergroten het risico, dat veel van die schulden nooit betaald zullen (kunnen) worden. Mensen worden steeds ouder, en er zijn relatief steeds minder werkenden die economieën volgens het huidig zo populaire model, dat we rustig ‘debt-driven’ kunnen noemen, overeind kunnen houden.
Wilson noemt Japan als voorbeeld, met een sterk vergrijzende bevolking en schulden die nu ongeveer 200% van het BNP groot zijn. Ook de OESO heeft al gewaarschuwd dat de schuld van Japan onaanvaardbaar hoog dreigt te worden: als de overheid niet ingrijpt dreigt dat percentage in 2040 tot 400 te stijgen. Secretaris-generaal Angel Gurria van de OESO zegt dat monetaire stimulansen en sterkere groeipercentages alleen niet genoeg zullen zijn om de economie weer op gang te helpen.
“And this is evidently not sustainable over the long term," zei Wilson. Hoe dan ook zal het percentage werkenden omhoog moeten, bijvoorbeeld door immigratie. De Japanse premier Shinzo Abe probeert meer vrouwen aan het werk te krijgen en inflatie aan te wakkeren.
Check enkele onthutsende grafieken via www.telegraph.co.uk/