De rente zou wel eens hoog kunnen blijven tot 2025

De dalende Europese inflatie loopt na de zomer weer op.

De Europese Centrale Bank (ECB) moet zijn rentetarieven niet te snel verlagen, volgens ECB-bestuurslid en Bundesbank-president Joachim Nagel. Hoewel de stijging van de consumentenprijzen tegen het einde van de zomer in de buurt kan komen van het niveau dat de ECB nastreeft, zal die waarschijnlijk weer oplopen en boven de doelstelling blijven tot ver in 2025.

“We moeten voorzichtig zijn en mogen de beleidsrentes niet te snel verlagen”, zei het hoofd van de Duitse centrale bank in een toespraak in Frankfurt. “We zijn er nog niet. Hoewel ons doel van 2 procent in zicht is, hebben we dat nog niet bereikt.”

De inflatie in Duitsland is in augustus afgenomen tot 1,9 procent, volgens een voorlopige raming. Daarmee stegen de consumentenprijzen in de grootste economie van Europa minder dan verwacht. De inflatie in de eurozone daalde cn 2,6 tot 2,2. In Nederland blijft de inflatie hardnekkig. Die bedroeg in augustus 3,6, tegen 3,7 een maand eerder.

(tekst loop door onder het blok)

Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.

Over twee weken beslist de ECB opnieuw over de rentetarieven. Op de financiële markten wordt al uitgegaan van een nieuwe verlaging in september, nadat de rente in juni voor het eerst in lange tijd werd verlaagd. (ANP)

Dalende beleidsrente krijgt geen vat op langlopende bedrijfsfinanciering

Gerelateerde artikelen