De Jong & Laan verbreedt dienstverlening met Familieadvies

De Jong & Laan accountants belastingadviseurs verbreedt de dienstverlening met Familieadvies. Specialistische medewerkers van de Jong & Laan begeleiden organisaties in processen waar familiebelangen en bedrijfsbelangen elkaar raken.

Volgens partner Tom Meuleman van de Jong & Laan groeit de behoefte aan adviseurs die écht begrijpen hoe het er aan toe gaat binnen familiebedrijven. "Bedrijfsbelangen, familiebelangen en eigendomsbelangen overlappen elkaar binnen het familiebedrijf voortdurend. Dat betekent dat de ondernemer ratio en emotie veel minder makkelijk kan scheiden dan wenselijk is. Het bloed kruipt nu eenmaal waar het niet gaan kan. Als familieadviseur helpen wij ondernemers en ondernemingen de balans tussen zakelijk en privé te behouden en zo de verschillende belangen veilig te stellen."

Bedrijfsoverdracht

De betrokkenheid die familiebedrijven zo sterk maakt en doorgaans veel succes bezorgt, kan volgens Meuleman ook voor onverwachte wendingen zorgen. "Op cruciale momenten, bijvoorbeeld bij bedrijfsoverdracht, ontstaan er vaak situaties die de familieverhoudingen op scherp stellen. Er leeft onderhuids meer dan de harde cijfers aan de buitenkant laten zien. Emotionele worstelingen van de overdrager, de opvolger of de overige familieleden. Het overdragen van bedrijfsbelangen naar de volgende generatie vraagt daarom om een zorgvuldige voorbereiding en uitvoering. De begeleiding door een familieadviseur is dan geen overbodige luxe."

Financiële professionals

Familieadviseurs zijn ervaren financiële professionals die de financiële achtergrond van een onderneming kennen en vanuit de vertrouwensband met de klant tevens oog hebben voor de emoties die spelen op de achtergrond. Meuleman: "Wij zien wat er speelt en weten wat er leeft. We maken vanuit een objectief perspectief alle betrokkenen bewust van hun eigen rol en belangen."

Campagne gericht op familiebedrijven

Met een multimediale campagne brengt de Jong & Laan deze maand Familieadvies onder de aandacht van familiebedrijven in het mkb. "Wij maken ondernemers bewust van het feit dat trajecten binnen het familiebedrijf niet louter en alleen 'technisch' ingestoken moeten worden. Fiscale, juridische en financiële zaken moeten optimaal worden geregeld, maar dat kan alleen als alle betrokkenen worden meegenomen in het proces en gezamenlijke vertrekpunten worden gedeeld. Het gaat om de wisselwerking tussen bedrijf en familie; tussen ratio en emotie. Met gedegen Familieadvies draagt de Jong& Laan daar graag aan bij", aldus Meuleman. "Voor nu en voor de volgende generaties."

Gerelateerde artikelen