De BT12 komt er aan

Elk jaar kent een aantal terugkerende zekerheden; de viering van Koningsdag, een blauwe envelop in de bus en veel oliebollen richting de jaarwisseling, om er maar een paar te noemen. Het voert wellicht wat ver om de jaarlijkse ontwikkeling van de Bankentaxonomie (BT) aan een dergelijk rijtje toe te voegen, maar het ritme van nieuwe BT’s heeft zich de afgelopen jaren duidelijk gevestigd.

Voor dit jaar staat de BT12 op het programma. Manager Taxonomie Paul Staal van SBR Banken: “Voor de nieuwe versie kijken we vooral naar hoe de kwaliteit van de aanlevering te verbeteren is, in verhouding tot wat we uitvragen.

Elke nieuwe BT-versie moet immers opnieuw kwaliteitswinst leveren en tegelijkertijd het digitaal en gestandaardiseerd aanleveren verder vereenvoudigen. Dat is winst.”

De nieuw ontwikkelde alfaversie ondergaat deze maand een laatste check op genoemde aandachtspunten. Wat zijn voorbeelden van zaken die niet meer worden uitgevraagd? Staal: “De kasstroom voor kleine rechtspersonen is een voorbeeld, terwijl de Elementen Vervangingsinvesteringen materiële vaste activa en Uitbreidingsinvesteringen materiële vaste activa separaat worden gerapporteerd en zijn dan verplicht. Daarmee vervallen wel circa veertien in te vullen elementen. Ook Groepsverhoudingen hoeven niet meer te worden gerapporteerd voor kleine ondernemingen. Banken gaan meer stand-alone financieren en informatie over de legal tree wordt –indien nodig- anders verkregen.”

Planning

De alfaversie van de BT12 komt op 9 oktober beschikbaar. Die eerste versie was aanvankelijk gepland voor eind september. Het verdere introductieschema blijft echter onveranderd: de betaversie volgt op 3 november, gevolgd door de definitieve BT12 op 1 december.

Waarom is die jaarlijkse vernieuwing eigenlijk in het leven geroepen? Dat heeft vooral te maken met reguliere nieuwe regelgeving vanuit de overheid, maar ook met veranderende voorschriften op het gebied van verslaglegging. Of bijvoorbeeld nieuwe codes voor Standaard Bedrijfsindeling in het Handelregister. Kortom, er is altijd voldoende aanleiding om jaarlijks een nieuwe versie van de BT te introduceren.

Nieuwe rapportages

In de BT12 is een aantal nieuwe rapportages ontwikkeld. Hieronder een overzicht:

  • Woningbouw Coöperaties:

In lijn met de taxonomie van de Kamer van Koophandel zijn er rapportages voor Woningbouw Coöperaties (Woco’s) ontwikkeld. SBR Banken gaat mee met de KvK en maakt het daarmee mogelijk jaar-, kwartaal- en prognosecijfers aan te leveren.

  • Samengevoegde cijfers Natuurlijke Personen:

Op verzoek van verschillende intermediairs zijn rapportages ontwikkeld om een consolidatie van cijfers van Natuurlijke Personen op te stellen (het gaat hierbij om individuele personen die bijvoorbeeld zelfstandig bezittingen of schulden aangaan).  Samenwerkende Natuurlijke Personen zoals bijvoorbeeld maatschappen worden zo in staat gesteld een beeld van de maatschap te schetsen.

  • Het rapport Middelgroot/Groot wordt gesplist:

Tot nu toe kende de BT één rapportage voor ondernemingen in de categorie Middelgroot/Groot. De BT wordt nu verder in lijn gebracht met de Nederlandse Taxonomie door dit samengestelde report te splitsen in een rapport voor ‘Middelgroot’ en een rapport voor ‘Groot’. Het hergebruik van KvK-modellen wordt hiermee verder bevorderd.

  • Liquiditeitsbegroting:

De rapportage voor de liquiditeitsbegroting gaat ook apart worden gepubliceerd. Tot nu toe kende de BT een gecombineerd rapport Balans en liquiditeitsbegroting. Deze rapportages blijven ongewijzigd beschikbaar, maar de liquiditeitsbegroting zal ook als een losse rapportage worden opgenomen in de BT12. Voor verschillende softwarebouwers wordt het dan technisch eenvoudiger prognosesoftware te bouwen.

 

(Door: SBR Banken)

Gerelateerde artikelen