De accountant wordt steeds vaker een oudje

Dienstverleners als accountants zijn voor ruim dertig procent 55-plussers.

De werkende bevolking vergrijst verder. 55-plussers beslaan een steeds groter deel van alle werkenden, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers. Vooral de sectoren landbouw en visserij zijn relatief sterk vergrijsd en in Limburg is bijna een op de drie werkenden 55-plus. Ook dienstverleners als advocaten, waar het CBS ook andere dienstverleners bij rekent, worstelt met een hoge mate van vergrijzing. Daar is 31 procent van de werkenden 55 plus.

Vorig jaar was 27 procent van alle werkenden 55 tot 75 jaar, terwijl dat tien jaar eerder nog 20 procent was. In die tien jaar groeide de werkzame beroepsbevolking van 15 tot 75 jaar met 890.000 mensen tot 7,8 miljoen werkenden, volgens het statistiekbureau.

Die groei kwam voor een groot deel door meer 55-plussers. Dat komt deels omdat er meer 55-plussers zijn in de totale bevolking, legt CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen uit. Maar wat vooral meespeelt, is dat mensen langer blijven werken, onder meer doordat de pensioenleeftijd is verhoogd. Ook speelt mee dat vrouwen die nu 55 jaar of ouder zijn, vaker werken dan vroeger. (ANP)

Komt de 65-plus accountant terug naar kantoor?

Gerelateerde artikelen